Ingezonden brief: 2303 handtekeningen tegen abortusbeleid

5 juni 2013 om 00:00 Algemeen

Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geachte Raad van Bestuur,

Werkgroep Geen Abortus heeft met verdriet kennis genomen van uw besluit om desgewenst abortus bij een foetus met het syndroom van Down uit te voeren.

Bijgesloten treft u de handtekeningen aan van 2303 personen die u oproepen het genomen besluit terug te draaien. Een kind met het syndroom van Down is ook een schepsel van God en verdient samen met de ouders zorg van hoogste kwaliteit. We onderstrepen nogmaals de bezwaren die leven onder de bevolking in de regio van het ziekenhuis. De werkelijke beweegredenen voor uw besluit om niet langer alleen op medische gronden abortus uit te voeren zijn ons niet duidelijk. Ieder gesprek hierover wijst u af, terwijl van verschillende kanten de oproep is gekomen open te zijn. Dit stelt ons teleur.

Dat kinderen met syndroom van Down te weinig kwaliteit van leven zouden hebben is naar ons inzien geen relevante reden, aangezien aan hen met goede ondersteuning en ‘zorg op maat’ veelal een volwaardige plek in de gemeenschap kan worden gegeven. De werkgroep kan zich derhalve niet aan de indruk onttrekken dat het genomen besluit voortkomt uit ideologie. Wij maken ons grote zorgen en ervaren de ingeslagen koers als een hellend vlak. Mogen wij er nog vanuit gaan dat uw ziekenhuis gericht is op behoud van leven?

Wij vragen u om deze kwetsbare doelgroep juist meer zorg in plaats van abortus aan te bieden. In de praktijk blijkt dat de informatievoorziening rondom het syndroom van Down niet altijd compleet is. Veel ouders voelen zich schuldig als zij een kindje met Downsyndroom verwachten. Zij zijn vaak onbekend met de goede levensperspectieven en ontwikkelingskansen voor kinderen met Down. Het lijkt ons de moeite waard om te onderzoeken of de informatieverstrekking kan worden verbeterd. Wellicht is een Down-poli binnen uw ziekenhuis het overwegen waard? Deze wens bestaat bij ouders van kinderen met het Downsyndroom.

Niet in de laatste plaats beogen wij met deze brief uw medewerkers, die vanwege gewetensbezwaren niet kunnen meewerken aan abortus, een hart onder de riem te steken.

Nogmaals herhalen wij onze eerdere oproep om met ons de dialoog over bovengenoemde zaken aan te gaan. We zien uw reactie op deze brief met belangstelling tegemoet.

Werkgroep Geen Abortus, Opheusden

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie