Zwembad De Peppel Ede in financiële nood

5 juni 2013 om 00:00 Voorpagina

,,We zitten in de maag met het schoolzwemmen”, zegt Van der Wiel klip en klaar. ,,Enkele jaren geleden is besloten dat de subsidie daarvoor door de gemeente gefaseerd wordt afgebouwd. Hierdoor vallen zwem-uren, die normaal werden ingevuld door het schoolzwemmen, steeds vaker vrij. We proberen die uren weer gevuld te krijgen, maar dat is een schier onmogelijke opgave. De meeste Edenaren werken tijdens die uren”, legt hij uit.

EDE - Zwembad De Peppel in Ede stevent dit jaar af op een begrotingstekort van 170.000 euro. Daarom luidt exploitant Sportservice Ede nu de noodklok. ,,We zitten in een hele moeilijke situatie. Als we geen hulp krijgen moeten we ons op den duur afvragen of het zwembad open kan blijven”, aldus Leo van der Wiel, waarnemend voorzitter van Sportservice Ede.

door Boy Imminck

Doordat het Sportservice niet voldoende lukt om het tekort op te vullen, doet de organisatie nu een dringend beroep op de Edese politiek. ,,We doen onze uiterste best, maar krijgen het niet op tijd voor elkaar. We hebben meer geld nodig. Dat door de verhoging van de subsidie die we nu al van de gemeente ontvangen. Dat bedrag lijkt nu hoog, namelijk 1,7 miljoen euro per jaar. Maar daarvan gaat negen ton rechtstreeks terug naar de gemeente voor de huur van het zwembad. Van de overige acht ton moeten we alle kosten betalen, maar er wordt ook een gedeelte gereserveerd voor groot onderhoud. Er blijft onvoldoende over.”

Snijden

Volgens de waarnemend directeur is Sportservice bereid om eerst te kijken naar bezuinigingen binnen De Peppel, maar wordt dit wel een lastige opgave.

,,De laatste jaren hebben we zoveel gesneden dat de rek eruit is. We hebben niet veel spek meer op de botten. Als we nog verder gaan snijden in onze eigen zwembadorganisatie is het de vraag of we wel op een verantwoorde manier open kunnen blijven”, zegt hij.

,,Omdat de gemeente de grootste subsidieverstrekker is, willen we in goed overleg naar een oplossing zoeken. Die ligt wat ons betreft echt bij een verhoging van de subsidie. Voordat deze werd wegbezuinigd konden we onszelf goed bedruipen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie