De Bondt naar EK

12 juni 2013 om 00:00 Sport

OTTERLO - Mooier kon de ontknoping van het EK-kwalificatietoernooi bijna niet worden voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar. Met een treffer in blessuretijd werd Duitsland verslagen en pakte Onder 19 een startbewijs voor het EK in Litouwen. Otterloër Nick de Bondt speelde de hele wedstrijd.

Beide teams moesten winnen om kans te maken op de eindronde en het werd dan ook een open wedstrijd in het Noorse Notodden. Voor rust raakte Duitsland twee keer de paal en kwam Nederland goed weg, terwijl Onder 19 zelf net niet scherp was voor het doel.

De tweede helft werd het Nederlandse veldspel beter, met meer aanvallen over de buitenkanten en was het Mimoun Mahi die de grootste kans miste. De vervanger van Anass Achahbar, die in de rust niet meer verder kon na een stevige tik, kopte echter over.

Bij 0-0 zouden beide teams sowieso uitgeschakeld zijn omdat gastland Noorwegen met 3-0 voor stond tegen Cyprus. ,,Dus in de slotfase ging het alleen maar op en neer”, aldus KNVB-coach Wim van Zwam. ,,Duitsland speelde vol op de aanval en wij zochten ook fanatiek naar een doelpunt.”

Die treffer viel uiteindelijk in blessuretijd en Thom Haye, ingevallen voor de leeg gespeelde Kyle Ebecilio, was de maker. ,,We stonden na een goede aanval ineens met drie man voor het Duitse doel en allemaal konden ze hem maken. Dat Thom hem uiteindelijk binnen tikte zorgde voor een enorme ontlading.”

Spelers en begeleiding doken op elkaar, zodanig dat Van Zwam nog even bevreesd was voor blessures. Niet veel later viel het eindsignaal en volgde de ontlading bij Onder 19. Al viel het Van Zwam op dat veel spelers het ingetogen vierden. ,,Maar ze zijn allemaal moe na een lang seizoen. Iedereen is op, zeker na drie wedstrijden in nog geen week tijd.”

Er is alleen weinig tijd om te herstellen want het EK in Litouwen begint al op 20 juli. Bovendien moet Van Zwam afwachten welke spelers hij tot zijn beschikking heeft, aangezien spelers ook weer bij hun clubs verwacht worden. ,,We gaan nu overleggen met de clubs hoe en wat. Natuurlijk kunnen we spelers opeisen, maar ik hoop vooral op jongens die zelf willen.”

Het zijn echter zorgen voor later. ,,Straks pakken we eerst maar eens een biertje in het hotel”, lacht Van Zwam. Waarschijnlijk niet met de Noren, die in hetzelfde hotel verblijven en hun droom op het laatste moment uiteen zagen spatten door toedoen van Haye. De Scandinaviërs pakten net als Nederland zes punten uit drie wedstrijden, maar op onderling resultaat was de eindzege voor Nederland. Van Zwam: ,,Die zullen er dus wel flink doorheen zitten.”

Het is voor Onder 19 de tweede keer dat het Europese eindtoernooi wordt bereikt. Eerder lukte dat in 2010. Toen overleefde de ploeg de groepsfase in Frankrijk niet. Andere landen die al zeker zijn van deelname zijn titelverdediger Spanje, Frankrijk, Turkije, Georgië, Portugal en uiteraard gastland Litouwen.

Statistieken: Duitsland-Nederland 0-1 (0-1); scoreverloop: 90+2. Haye 0-1; Scheidsrechter: Sutton (Ier).

Opstelling Nederland: Boy de Jong, Joshua Brenet, Terence Kongolo, Karim Rekik, Sven van Beek, Nathan Aké, Yassine Ayoub, Kyle Ebecilio (78. Thom Haye), Brahim Darri, Anass Achahbar (46. Mimoun Mahi), Nick de Bondt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie