‘Grootse reünie’ jeugdbrandweer

12 juni 2013 om 00:00 Algemeen

Een kleine honderd oud-jeugdbrandweerleden, bevelvoerders en instructeurs waren aanwezig. Het was een leuke mix tussen de ‘oudjes’ van toen en de nieuwe jeugdbrandweer leden die nog even een demonstratie gaven van hoe er tegenwoordig met een hogedrukspuit wordt gewerkt. En wat voor de oud-leden ook nieuw was, tegenwoordig zijn er ook ‘meisjes’ bij. En naast een juniorenteam is er nu ook een aspirantenteam.

Veel oud-leden aanwezig op kazerne EDE - De jeugdbrandweer van Ede bestaat 50 jaar en dat is zaterdag met een grootse reünie op de brandweerkazerne gevierd.

Ontstaan

De jeugdbrandweer van Ede heeft een rijke historie. Het korps Ede is één van de eerste jeugdbrandweerkorpsen in Nederland. Op initiatief van de toenmalige Edese brandweercommandant Van der Velde is in 1963 de jeugdbrandweer opgericht. De eerste lichting telde veertien leden maar die zouden al weldra landelijk van zich laten horen. Menigmaal kwam de ploeg met de eerste prijs van de landelijke brandweerwedstrijden thuis.

Vooruitstrevend

Het moet gezegd worden dat er in de beginjaren nog niet zoveel Jeugbrandweerkorpsen waren. Tegenwoordig telt Nederland 150 korpsen. ,,Als het Edese team nu de finale haalt, dan is dat net zo’n goede prestatie als vroeger de eerste prijs winnen’’, zo memoreerde voorzitter Co Vink tijdens zijn toespraak.

Al een paar jaar na de oprichting kreeg de jeugdbrandweer zijn eigen brandweerauto. Het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis stond in 1967 een Ford V8 motorspuit, bouwjaar 1937, in bruikleen af. Tot 1988 maakte de jeugdbrandweer van dit voertuig gebruik. De prachtige historische brandweerwagen was de trots van het korps en ze trokken er overal dan ook veel bekijks mee. In 1979 werd de naam van het korps officieel Jeugdbrandweer Ede. Er kwamen statuten, een huishoudelijk reglement en een inschrijving bij de kamer van koophandel. Bij brandweeractiviteiten, nationale feestdagen, defilés, optochten en jubilea kan altijd op de jeugdbrandweer worden gerekend.

Het 25 leden tellende korps is opgedeeld in een beginnende groep (junioren) en een gevorderde groep (aspiranten). De leeftijdsgrens werd intussen van 16 naar 18 jaar verlegd. Bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd moet het jeugdlid afscheid nemen. Gelukkig is er voor hem dan mogelijk om bij de ‘grote’ brandweer te solliciteren.

21ste eeuw

Tegenwoordig is het jeugdkorps Ede nog steeds een fanatieke levende organisatie. Ook worden er nog steeds goede resultaten gehaald op de wedstrijden.

Ook de materialen worden steeds moderner. Zo worden er nu wedstrijden gespeeld met tankautospuiten en hogedrukstralen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie