Ede gaat vroegtijdige schoolverlaters aanpakken

13 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

EDE - 295 Jongeren verlieten in het schooljaar 2011-2012 in Ede te vroeg de schoolbanken. Zij gingen zonder diploma of startkwalificatie van school. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Deze cijfers komen van het regionaal meld- en coordinatiepunt (RMC), waar Ede samen met vijf regiogemeenten deel vanuit maakt.

Het RMC is actief om jongeren terug te begeleiden richting school, zodat ze alsnog een startkwalificatie kunnen halen. Lukt dit niet dan helpt het RMC de voortijdige schoolverlaters bij het zoeken naar vacatures en bij sollicitaties.

Het RMC houdt ook in de loop van de tijd bij hoe het met de voortijdigde schoolverlaters gaat. Een behoorlijk aantal jongeren (76) bleek inderdaad weer op school te zitten. Anderen hadden intussen toch een startkwalificatie behaald (7) of waren aan het werk gegaan (110). Weer anderen hebben een uitkering (30) of zijn verhuisd naar een andere regio (17). Een aantal jongeren wordt nog begeleid door het RMC, zijn langdurig ziek of hebben een vrijstelling. Het RMC probeert zoveel mogelijk contact te houden met voortijdige schoolverlaters en voor allemaal op zoek te blijven naar een oplossing.

De inspanningen van het RMC passen bij het onderwijsbeleid van de gemeente Ede. Dit is erop gericht om ieder kind goed en passend onderwijs te bieden. Met een afgeronde opleiding als resultaat. Zodat kinderen goed voorbereid aan hun toekomst kunnen werken. Zonder diploma of startkwalificatie wordt het een stuk moeilijker om aan werk te komen.

Tot 18 jaar zijn jongeren leerplichtig en kunnen er boetes worden uitgedeeld. Vanaf 18 tot 23 jaar worden jongeren wel gestimuleerd om een diploma te halen, maar zijn er geen sanctiemogelijkheden. De cijfers over het schooljaar 2011-2012 komen overeen met het schooljaar 2010-2011.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie