Ingezonden brief: 'Wettelijk recht ouders open houden'

7 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

Aan CDA Tweede Kamerlid Michel Rog,

Onlangs vernamen wij als fractie en Bestuur van CDA Ede van het kabinetsvoornemen om de subsidie voor de stichting Protestants Centrum af te schaffen en daarmee alle HVO-(humanistisch vormingsonderwijs) en GVO (godsdienstig vormingsonderwijs) lessen op te ruimen!

De stichting PC GVO treedt vanaf augustus 2009 namens het CIO-O op als werkgever van docenten voor protestants godsdienstig vormingsonderwijs op openbare basisscholen (GVO). De gelden van het Ministerie van OCW worden ontvangen door de overkoepelende Stichting Dienstencentrum GVO en HVO. Op basis van de binnen dit Dienstencentrum opgestelde begroting komt het geld ten goede aan de vijf denominatieve werkgeversstichtingen. Dat zijn naast PC GVO: HVO Primair, RK GVO, Islamitisch godsdienstonderwijs en het Hindoeïstisch vormingsonderwijs.

De lessen worden gegeven door vakbekwame en gekwalificeerde docenten die op openbare basisscholen, op verzoek van en conform het wettelijk recht van de ouders, les krijgen in humanistische of godsdienstige vorming. De ouders mogen kiezen, de school biedt ruimte, licht en warmte onder schooltijd. Naast humanistische vorming kan ook gekozen worden voor RK, Protestants, Moslim, Hindoe, ook zijn er contacten met de Synagoge.

50 % van de openbare scholen in Nederland maken hier graag gebruik van.

Goed onderwijs bouwt voort op waarden die kinderen in de opvoeding van hun ouders ontvangen. Kinderen moeten ook bagage krijgen om later als betrokken burgers in de samenleving te staan en zichzelf een mening te kunnen vormen. Het onderwijs en de lessen in godsdienstig en humanistische vorming kunnen daarin een grote rol spelen.

Wij vragen u het wettelijke recht van ouders om daarvoor te kiezen open te houden.

Namens Bestuur en Fractie CDA Ede.

Willem de Vos en Geeske Telgen Swarts.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie