Een avondje gierzwaluwen observeren

7 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

EDE - IVN-afdeling Ede verzorgt dinsdag 18 juni een avondje gierzwaluwen kijken. Deze vogels lijken veel op zwaluwen maar behoren tot een heel andere vogelfamilie. Het zijn bijzondere vogels die bijna alles in de lucht doen. Eten, slapen en zelfs paren gebeurt vliegend. Alleen eieren leggen en uitbroeden en daarna de jongen voeren gebeurt meestal onder de dakpannen van niet al te moderne huizen.

Om de vogels te helpen heeft de vogelwerkgroep van de IVN-afdeling in Bennekom een aantal nestkasten opgehangen. Ook bestaan er speciale dakpannen om de gierzwaluw aan nestgelegenheid te helpen.

Op deze avond zal het een en ander worden verteld over het fascinerende leven van deze snelle vogels met hun zeer opvallende geluid. Om hun jongen een dag te voeden kunnen ze wel meer dan tienduizend insecten vangen die als knikkergrote voedselballen aan de jongen gevoerd worden.

Vooral tijdens een mooie zomer hebben de vogels goede kans om de jongen groot te krijgen. Als ze het nest verlaten, vallen ze bijna letterlijk uit de nestruimte en moeten dus wel in één keer het vliegen meester zijn.

Of de gierzwaluwen aan de excursie willen meewerken, hangt vooral af van het weer. Bij mooi (warm en droog) weer laten ze spectaculaire luchtshows zien.

Verzamelen om 21.00 uur in de Hoofdstraat/hoek Brinkstraat, bij het carillon. GPS-coördinaten N 51 59 55.4, E 5 40 31.9

De excursie is ook geschikt voor minder-mobiele mensen. Deelnemers kunnen zelf een eindtijd bepalen.

Gids is Hans Westendorp (tel. 0318 418465)

Aanmelden van tevoren is niet nodig, deelname is gratis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie