Opening tentoonstelling 100.000 uur archeologie - verzamelen op de Veluwe

15 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

EDE - Wethouder Evert van Milligen opent vrijdagmiddag 21 juni de tentoonstelling 100.000 uur archeologie - Verzamelen op de Veluwe in het Historisch Museum Ede.

De archeologische collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg (78) staat centraal in deze tentoonstelling. De verzameling vormt samen met zijn uitgebreide documentatie en zelfgemaakte maquettes een uniek archeologisch document over de historie van Ede en de Veluwe.

De objecten vertellen het verhaal van 50.000 jaar bewoning op en rondom de Veluwe. De expositie is te zien van 22 juni 2013 t/m 19 januari 2014. De tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Bij de opening zijn Wim Weijland, directeur van het RMO en oud-Edenaar, en Ed Zuurdeeg aanwezig.

De voorwerpen zijn weer terug in de omgeving waar ze werden gevonden. Want Eduard Zuurdeeg begon al jong met graven, verzamelen en ordenen. Vanaf z'n dertiende ging hij naar archeologische voorwerpen zoeken en toen hij in 1950 naar de Veluwe verhuisde, werd Ede en omstreken zijn archeologische 'jachtterrein'.

De archeologie en het verzamelen was inmiddels een grote passie geworden die veel tijd en inzet vergde. Eduard Zuurdeeg besteedde er zestig jaar aan, vier tot vijf dagen per week, vijftien uur binnen, twintig uur buiten. Dat komt neer op meer dan 100.000 uur archeologie!

De waarde van Zuurdeeg's collectie en werkwijze schuilt naast mooie ontdekkingen vooral in het nauwkeurig registreren en melden van zijn vondsten. Daardoor konden professionele archeologen een aantal vindplaatsen verder bestuderen en beschermen en werd Zuurdeeg een voorbeeld voor de enthousiaste archeologische vrijwilligers in de regio.

De collectie van Zuurdeeg is eind 2009 door het Rjksmuseum van Oudheden verworven, in samenwerking met de gemeente Ede. De collectie is van een hoge kwaliteit. Ze bevat topvondsten van (inter)nationaal belang, zoals mogelijk het vroegste aardewerk dat ten noorden van de Rijn is aangetroffen, oude klokbekers en werktuigen. Wetenschappelijk interessante gegevens zijn over vele jaren verzameld op plekken die nu bebouwd en ontoegankelijk zijn en waar de archeologie voorgoed is verdwenen.

Door de goede documentatie van vondst­omstandigheden is een context te reconstrueren.De voorwerpen en documentatie staan symbool voor de passie en inzet van veel amateurarcheologen in Nederland. Hun kennis en inzet is van grote waarde voor het vakgebied. Niet alleen vanwege de ontdekking van voorwerpen en nieuwe vindplaatsen, maar ook voor de bescherming van het Nederlands archeologisch erfgoed in het algemeen.

Speciaal kinderprogramma

Rond de tentoonstelling zijn naast lezingen en rondleidingen diverse kinderdoe-activiteiten, binnen en buiten het museum, op de Veluwe. Kinderen worden uitgedaagd zelf in de huid van een archeoloog te kruipen. Ze kunnen zelf vondsten opgraven en bepalen wat het belang van de vondsten is. Met als beloning: een archeologiediploma en een 'aardigheidje'.

Ga mee naar het verleden van de Veluwe! Kom eetbare planten plukken, sieraden maken en leven als de jagers en boeren uit het verleden. Ga mee op veldverkenning als een echte archeoloog.

Het programma is binnenkort te vinden op: www.historischmuseumede.nl

Samenwerking

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden verzamelt en toont al bijna 200 jaar belangrijke archeologische vondsten uit heel Nederland en daarbuiten. Op die manier vervult het museum een nationale en centrale functie in het bewaren en onderzoeken van het verleden. De aankoop van de collectie Zuurdeeg in 2009 vormt hierop een belangrijke aanvulling. De samenwerking met de gemeente is uniek en benadrukt de aandacht van het Rijksmuseum voor het regionale belang van de collectie. Alle museale instellingen in de gemeente Ede hebben automatisch gebruiksrecht. Met de nevenactiviteiten, die rond de tentoonstelling worden georganiseerd, dragen de musea hun samenwerking letterlijk naar buiten toe uit. Het verleden wordt daardoor ook buiten de musea tastbaar en beleefbaar.

Tentoonstelling 100.000 uur archeologie - verzamelen op de Veluwe,

22 juni 2013 t/m 19 januari 2014

Het Historisch Museum Ede is te bereiken via telefoonnummer 0318-619554 of e-mail: info@historischmusemede.nl. Informatie kan worden gevonden op de website: www.historischmuseumede.nl. De openingstijden van het museum zijn dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17 uur en zondag van 13.30 tot 16 uur. Op maandag is het museum de hele dag gesloten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie