Digitaal en interactief bewegen bij 's Heeren Loo

12 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

WEKEROM - Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bij 's Heeren Loo nu digitaal en interactief bewegen. Dinsdag 18 juni is de officiële opening. In beweegruimte 'De Ontdekking' in Ede er is door middel van projectie op de vloer een wereld te ontdekken. En dat willen ze aan iedereen laten zien. Daarom is op donderdag 20 juni een Open Dag georganiseerd. Hier kan iedereen ervaren wat de nieuwe media mogelijk maken voor mensen met een verstandelijke beperking.

Er zwemmen digitale vissen in een vijver over de vloer. Ondertussen hoor je het beekje kabbelen. Beweeg je tussen de vissen, dan zwemmen ze weg en komen er kringen in het water. Dit alles gaat gepaard met het geluid van bewegend water. Cliënten kunnen zo spelenderwijs hun dagelijkse beweging krijgen. Hiermee wordt hun vitaliteit vergroot. En hun eigenwaarde wordt groter, terwijl hun afhankelijkheid kleiner wordt.

Antwoord op bewegingsvragen

De interactieve vloer wordt geprojecteerd op de grond. Een camera registreert de bewegingen die gemaakt worden en anticipeert hier direct op. Dit kan een piano zijn, met pianogeluid of een voetbalspel met een doelpunt. Het is belangrijk dat cliënten hun eigen mogelijkheden ontdekken. Dit konden zij eerder niet. Daarom is er samen met Vertigo Systems en Barry Emons een oplossing gezocht op de bewegingsvragen die er waren. De interactieve bewegingsvloer was hierop het antwoord.

Vissen en meer

Naast de interactieve vloer, is er ook een geurenkast, een digitale lichtwand en een muziekjukebox. Neem nu Jeroen. Door zijn handicap is hij rolstoel gebonden. Hij heeft alleen de mogelijkheid om via de grove motoriek zijn armen te bewegen. Het doel is dat Jeroen bewust gebruik leert maken van zijn handen. Dit kan hij nu gaan oefenen op de digitale lichtwand. Bij aanraking geeft dit een felle kleur. Jeroen wordt positief beloond door het geluid dat deze lichtwand maakt.

Open dag

Op de open dag op 20 juni zijn belangstellenden welkom om zelf te ontdekken wat de beweegruimte te bieden heeft. De beweegruimte is mede mogelijk gemaakt door Menzis en Vrienden van de Hartenberg. De medewerkers en cliënten van 's Heeren Loo zijn hun dankbaar en staan te popelen om het te demonstreren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie