Studenten verwennen senioren

26 juni 2013 om 00:00 Sport

Hier werden ze getrakteerd op koek en zopie, het zingen van oud Hollandse liedjes, en het doen van spelletjes als bingo. Het was een feestelijk gebeuren, waar de leerlingen ervaring konden opdoen in het werken met ouderen en het organiseren van activiteiten.

EDE - De eerstejaars leerlingen van de CHE Ede hebben donderdag de senioren van de dagbehandeling Icare in de watten gelegd. In het Eerstelijnscentrum Beatrixpark Ede was het een drukte van belang.

door Eip Janssen

,,Wat is hier aan de hand", vraagt de Lunterse mevrouw Van Bergen-Henegouwen (85) zich af. Jeroen Berkhof geeft namens de CHE leerlingen uitleg. ,,Wij hebben een stageopdracht. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet het een leuke dag zijn, waarin ouderen zich volledig op hun gemak voelen. Daarnaast moeten we alles zelf organiseren. Dat gaat van gevulde koeken sponsoring tot het gratis verkrijgen van een bingo apparaat."

,,Voor bijna vijftig mensen worden pannenkoeken gebakken. Dat doen de studenten ook zelf", vult Mieneke Spelt aan. De Icare medewerkster ziet dat de senioren genieten. ,,Het is een leuke onderbreking van het 'normale'. Ons dagprogramma wordt zonder problemen terzijde gelegd. Dan is het even wennen, want het ritme moet worden aangepast. Maar je ziet dat dit al snel een feit is. Oudere mensen zijn echt wel flexibel, maar je moet het goed uitleggen."

Dat is de leerlingen van de CHE wel toevertrouwd. Met engelen geduld omringen zij de senioren. Wat hen drijft? ,,Niet alleen de opdracht. Dat zou te beperkt zijn. Ook de interesse in onze medemens is belangrijk. En als ik later op leeftijd ben hoop ik dat men dit voor mij ook wil doen", zegt Edenaar Jeroen Berkhof namens zijn collega's.

Ondeugend

,,Een geweldig initiatief. Dat hierdoor jongeren en ouderen een verbindingsweg vinden is heel mooi", zegt de heer Vermeulen. De 89-jarige blijkt bij het sjoelen een topper. ,,Dat valt wel mee", zegt hij bescheiden. ,,Soms krijg je een beetje hulp", verklapt hij ondeugend.

Dat is niet aan leeftijd gebonden. Van Bergen-Henegouwen en de heer Van der Werf wisselen, zodra de CHE leerlingen uit het zicht zijn, de naambordjes. ,,Weten ze lekker niet wie we zijn", wordt gegrapt. En dan blijkt weer dat de jeugd deze onschuldige humor op waarde schat. Men speelt het spel goed mee. ,,De theoretische opleiding krijgen we op school, maar ik vond het tof dat we ook eens buitenshuis actief konden zijn. Het contact met oudere mensen was ook bijzonder leuk, vooral om je aanvoelde dat zij dit bijzonder apprecieerden", weet Cathinca Trouwborst goed te verwoorden. De uitslag van de spelletjes wordt bijgehouden. Maar wie er uiteindelijk winnaar wordt is minder belangrijk. ,,Dat klopt. Er zijn alleen vandaag alleen maar winnaars. Zo wel 'oud als jong' hebben genoten en dat is de grote winst", besluit Mieneke Spelt.

De 'opdracht' wordt later beoordeeld door de leerlingen en Icare medewerkers. Het luide seniorenapplaus aan het einde van de 'verwendag' zei veel, zo niet alles.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie