Gelderland steunt kennisinstellingen met vier ton

27 juni 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdag besloten de Kenniswerkplaats Gelderse Vallei en Eemland een bedrag van 390.000 euro toe te kennen. Dit in het kader van het Programma Stad en Regio van de provincie.

De Kenniswerkplaats is een initiatief van Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei en het Hoger en Middelbaar Agrarisch onderwijs in de regio (Aeres-groep). Het toegekende geld is bedoeld om in het buitengebied van de regio Food Valley projecten te ontwikkelen, waarin ondernemers, overheden en studenten van kennisinstellingen uit de regio op een praktische manier samenwerken.

Eén van de doelen van de kenniswerkplaats is studenten uit de regio Food Valley in een vroegtijdig stadium te betrekken bij concrete praktijkopdrachten, waardoor hun beroepsopleiding meer inhoud en waarde krijgt. De aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt wordt hierdoor verbeterd.

Een goed voorbeeld van een dergelijke samenwerking is de dit voorjaar gestarte teelt van brouwgerst op de Doesburger Eng in Lunteren. Een aantal agrariërs heeft dit jaar het initiatief genomen om een deel van hun percelen in te zaaien met gerst. Het doel hiervan is dit te vermouten, zodat een lokale brouwerij hiervan een nieuw streekbier kan brouwen.

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Wageningen doen mee in dit project. In het kader van hun studie plattelandsontwikkeling hebben zij in het afgelopen jaar kansen en mogelijkheden bij de ondernemers op de Doesburger Eng onderzocht en hebben marktonderzoek gedaan. Op de Landgoeddag Kernhem van zaterdag 22 juni konden zij het eerste bier van de Doesburger Eng laten proeven aan belangstellenden. De samenwerking tussen ondernemers en de studenten wordt gecoördineerd door de heer Theo van Riet Paap van Stichting Buurtschap Doesburger Eng.

Het doel van de ondernemers op de Doesburger Eng is dat het nieuwe streekbier samen met het Veluws Heidebier en 'Ons bier' van de Wageningse Eng als regionale speciaalbieren in de winkelschappen in Ede en omstreken komt te staan. Daarnaast wordt door de teelt van gerst het landschap op de Doesburger Eng fraaier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie