IRIS gaat de buurt in

28 juni 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - „Help! Mijn zoon blowt nogal veel, hoe moet ik hier mee omgaan?" Edese ouders benaderen IrisZorg steeds vaker met dergelijke vragen. Daarom is er sinds februari 2013 de nieuwe preventiemethode 'IRIS in de Buurt', met de poli aan de Noordelijke Spoorstraat als thuishonk.

door Marloes Kleijer

Ede heeft al langere tijd te maken met overlast van zogenaamde hangjongeren. Ze komen samen in bijvoorbeeld speeltuinen, vernielen spullen en zijn niet vies van een 'blowtje'. „Inwoners klagen geregeld over jongeren die blowen", vertelt Ronald Akkermans, projectleider van IRIS in de Buurt. IrisZorg organiseert hiervoor al langere tijd preventieactiviteiten, zoals trainingen voor ouders, ehbo'ers en het voortgezet onderwijs. Voor de zogenaamde zware verslaafden is er de poli en de dagopvang aan de Noordelijke Spoorstraat. „Hiertussen bevond zich echter een grijs gebied, terwijl juist daar de hulpvraag met de dag groter wordt. Cannabis, GHB, computergames, social media; allemaal zijn het middelen die voor een verslaving kunnen zorgen. Om hier weer van af te komen, is echt een steuntje in de rug nodig."

Gezond gedrag

Dat steuntje is er nu in de vorm van IRIS in de Buurt. Deze preventiemethode voor jong én oud heeft als belangrijkste kenmerk dat de activiteiten naar de buurten en in de wijken van Ede, Wageningen, Rhenen, Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude komen.

Akkermans: „Er zijn drie adviseurs die zelf de wijken ingaan en adviezen geven die zijn gericht op het stimuleren van gezond gedrag, het voorkomen van afhankelijkheid van diverse middelen en de daarbij horende maatschappelijke problemen. Zij zijn géén hulpverleners en begeleiden alleen kortdurige trajecten van maximaal 42 dagen. Mochten de problemen zwaarder zijn dan verwacht, wordt de hulpbehoevende doorgestuurd naar een professionele instantie."

IRIS in de Buurt richt zich bij het voorkomen en terugdringen van bijvoorbeeld alcohol- en drugsgebruik op buurtbewoners én professionals, zoals wijkagenten, Woonstede en het voortgezet onderwijs. „Dat doen we door ons in de wijken te begeven en met de verschillende partijen in contact te komen. Zo komen we te weten wat er speelt. De adviseurs komen bij de bewoners op bezoek en geven snel en deskundig advies om de problemen terug te dringen. We doen er alles aan om onze klanten zoveel mogelijk in hun eigen sociale omgeving te houden. Alles is heel laagdrempelig; iedereen kan bij ons terecht voor advies", zegt Akkermans.

Comazuipen

IRIS in de Buurt heeft sinds de start in februari al vijftig klanten gehad in de regio West-Veluwe. Verreweg de meesten hiervan waren inwoners uit Ede zelf. Akkermans: „Mensen komen via uiteenlopende wegen naar ons toe. Ouders of wijkagenten nemen geregeld contact met ons op, maar ook Ziekenhuis Gelderse Vallei stuurt mensen naar ons door. Zo hebben we een meisje gehad dat in het ziekenhuis was opgenomen vanwege comazuipen. Door haar en anderen te helpen met behulp van deze integrale aanpak, is de stap naar hulpverlening misschien te voorkomen. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen."

Een goed voorbeeld vindt hij zelf een moeder die IRIS in de Buurt per mail benaderde over haar blowende zoon. „We hebben haar aangegeven dat het belangrijk is om zowel met de zoon als met hen zelf aan de slag te gaan. Inmiddels is er een bijeenkomst geweest bij hen thuis, samen met nog acht ouders die in hetzelfde schuitje zaten. Hierin is besproken hoe je als ouders in gesprek kunt komen met je zoon en nóg belangrijker: hoe ze in gesprek met hun zoon kunnen blíjven. Onze adviseurs gaan nu volop met deze ouders en hun kinderen aan de slag." In dit geval zijn IRIS in de Buurt en de collectieve preventie van IrisZorg samengevoegd.

Minder overlast

Akkermans denkt dat IRIS in de Buurt een uitkomst is voor de gemeente Ede. „Ede doet er alles aan om te zorgen voor minder overlast in de wijken en is hiervoor onder meer sociale teams aan het opzetten in de wijk Veldhuizen en in Ede-Zuid. Wij streven uiteindelijk ook naar minder rumoer in de straten. IRIS in de Buurt is er om de samenleving draaiende te houden."

Info

Mensen die advies willen met betrekking tot verslaving, jongeren willen helpen om de goede keuzes te maken of iemand kennen met een verborgen verslaving, kunnen iedere werkdag bij IRIS in de Buurt aankloppen. De preventieadviseurs zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer 088-6062888.

E-mail: wvv@irisindebuurt.nl

Website: www.irisindebuurt.nl

Locatie Ede: Noordelijke Spoorstraat 15

Foto:

Ronald Akkermans van IRIS in de Buurt: „Mensen klagen geregeld over blowende jongeren."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie