Kim Otten naar WK Rhönradturnen

29 juni 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De 18-jarige Kim Otten is op weg naar het Wereldkampioenschap Rhönradturnen, dat van 8 tot 14 juli in Chicago (USA) wordt gehouden.

,,Ja, dit is een bijzondere maand voor mij. Ik ben geslaagd voor mijn HAVO diploma en toe gelaten voor een nieuwe studie industrieel product ontwerpen (IPO) te Arnhem. Ook het examen opleiding gymjuf werd goed afgerond. Naast les geven bij DOK, ga ik volgend seizoen rhönrad les geven in Oosterbeek bij RTV Rein Bloem. Dat is een grote vereniging op rhönrad gebied. Maar de kers op de taart wordt deze weken toch echt het WK", glimlacht zij van oor tot oor.

Otten en het rhönrad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ,,Ik beoefen deze ontzettend leuke sport al zo'n jaar of tien. Mijn doel was ooit op een WK uit te komen. Daar heb ik heel lang en hard voor getraind. Een droom komt uit."

Maar zij moest er ook het nodige voor laten. ,,Vooral met het WK in aantocht stond ik heel veel in de zaal. Filmavondjes of bijkletsen met vriendinnen moeten daar soms onder lijden. Maar wanneer krijg je de kans naar een WK te gaan? Dus het is even door de zure appel bijten, maar het is het wel waard", meent de Edese.

,,Een rhönrad is eigenlijk twee hoepels die met elkaar verbonden zijn met verschillende stangen. Met behulp van die stangetjes en wielen kan je er allerlei trucjes in doen. Zo'n wiel is gemaakt van staal en op de hoepels zit een coating zodat je goed kan rollen. De coating is zachte kunststof en meestal wit", vervolgt Otten.

Rhönradturnen is een jurysport waarbij op verschillende aspecten wordt gelet.,,Of dat objectief is? Ik denk het wel. De jury let op dat de oefening uit bepaalde onderdelen moet bestaan. Mis je iets, volgt daar puntenaftrek voor. Je wordt gejureerd volgens vastgelegde regels waar iedereen zich aan moet houden."

Er zijn drie onderdelen binnen het rhönrad, rechtuit, spiralen en sprong. Met rechtuit rol je op twee hoepels en rol je in een rechte lijn. Bij spiralen rol je op één hoepel en maak je een soort rondje, het lijkt een beetje op een muntje dat op zijn kant naar zijn zij rolt. Bij sprong spring je op het rad en doe je er bijvoorbeeld een salto af. Spiralen vind ik het leukste onderdeel en samen met rechtuit ben ik daar het sterkst in. Sprong ben ik minder goed in", zegt Otten zelfkritisch.

Kim Otten kan nog een paar dagen trainen en wennen aan de vloer. Op 11 juli heb ik mijn eerste wedstrijd. Wat mijn kansen zijn? De Nederlanders en de Duitsers zijn het beste in deze sport, dus wat dat betreft zit ik wel in een goede positie. Maar ik moet realistisch blijven. Er is veel (ook Nederlandse) concurrentie en het zou leuk zijn als ik wat zou winnen. Maar het feit dat ik met het Nederlands team uitgezonden wordt, is al winst", besluit Otten.

Foto:

,,Wanneer krijg je de kans naar een WK te gaan?"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie