,,Een sigaar is heel persoonlijk”

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Sigarenmagazijn Hans Mekking aan de Brinkstraat 18 in Bennekom is de specialist in rokerswaren. Klanten komen van heinde en verre bij Mekking. ,,Voor sigaren heb ik klanten uit het hele land. Ik ben de grootste miskleuren specialist, dat is de tweede sortering. Die sigaren zijn vaak meer dan de helft goedkoper,” weet de Bennekommer.

In zijn winkel heeft Hans Mekking een groot assortiment aan sigaren en sigaretten. ,,Een verschil? ,,Een sigarenliefhebber en vooral een pijproker is een rustige man, die er lekker bij gaat zitten met een cognac of whisky er bij. Sigarenrokers zijn echte genieters, die niet zo maar in vijf minuten een sigaartje op roken. Dat is heel ander volk dan sigarettenrokers, dat vaak zenuwpezen zijn.”

In zijn winkel verkoopt de Bennekommer sigaren van De Olifant, de enige sigarenfabriek die Nederland nog telt. Ook sigaren van P.G.C. Hajenius en Jacob van Meer. ,,Alle bekende merken heb ik wel in huis. Sinds een half jaar heb ik ook Longfillers sigaren te koop. Dat zijn sigaren uit Nicaragua, Honduras en Cuba, die sterk afwijken van onze Nederlandse sigaren. De sigaren zijn handgemaakt met een speciaal dekblad, extreem uitgezocht en geselecteerd. Die sigaren gaan van vier tot twintig euro per stuk. Die sigaren moeten in een speciale vochtigheidskast van minimaal zeventig procent vocht liggen. Het zijn sigaren voor mensen die maar één sigaar in de week roken.”

Het pand waar Hans Mekking zijn vak uitoefent is al meer dan 75 jaar een sigaren- en sigarettenwinkel. Na de winkeliers Klomp en Verkerk zit Mekking zelf al weer 28 jaar aan de Brinkstraat. De sigarenroker is tegenwoordig niet alleen een oudere man. ,,Steeds meer jongere mensen stappen over van sigaretten naar de sigaar. Een sigaar is helemaal een natuurproduct, daar zitten helemaal geen toevoegingen in. Steeds meer jeugd stapt over op goede sigaren. In plaats van een pakje of drie, vier sigaretten in de week, hebben ze liever twee sigaartjes in de week. Dat ze iets goeds roken zonder toevoegingen, pure tabak.”

De verkoop van sigaretten ziet Hans Mekking achteruit gaan. ,,De verkoop van shag blijft stabiel.” Hij heeft een groter assortiment van bijvoorbeeld een supermarkt of een benzinepomp. ,,Ik heb wel vijftig, zestig verschillende soorten in de winkel staan. Oude merken gaan er vaak uit. Maar een merk als Lexington is er nog, dat is het enige oude merk dat er nog is. Ook Caballero en Camel zonder filter, wat veel mensen vroeger rookten.”

Tegenwoordig maken de mensen zelf hun sigaretten, weet Mekking, zie zelf sigaren rookt. ,,Ik rook alleen wilde Havannas van het merk Jacob van Meer, die vind ik het lekkerst. Alle sigaren in de winkel heb ik uitgeprobeerd. Een sigaar is heel persoonlijk, iedereen heeft z’n eigen smaak.”

Foto:

Hans Mekking: ,,Sigarenrokers zijn echte genieters."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie