Vrijspraak Wekerommer in zaak 'Urker visfraude'

7 december 2013 om 00:00 Nieuws

WEKEROM - (ANP) Zes mannen, die ervan werden verdacht dat ze zich jarenlang schuldig maakten aan het 'omkatten' van vis, zijn vrijdag door de rechtbank in Lelystad vrijgesproken. Er is geen bewijs gevonden dat de vijf Urkers en een verkoper uit Wekerom bewust probeerden hun klanten te misleiden.

De mannen werden er samen met zes Urker visbedrijven van beschuldigd dat ze goedkope vissoorten als scholfilet verkochten. De rechtbank concludeerde dat er weliswaar foute benamingen op facturen stonden, maar was niet overtuigd dat er bewust was geprobeerd om klanten te misleiden. Van valsheid in geschrifte was daarom volgens de rechters geen sprake.

Het Openbaar Ministerie (OM) was van mening dat de klanten wel degelijk met opzet om de tuin waren geleid en eiste twee weken geleden nog werkstraffen tussen de 120 en 240 uur, gecombineerd met voorwaardelijke celstraffen.

Tegen de bedrijven en hun bestuurders werden daarnaast boetes van 20.000 tot 150.000 euro geëist. Het OM vergeleek de zaak met recente schandalen waarbij paardenvlees als rundvlees werd verkocht.

De zes mannen zelf hebben altijd volgehouden dat de klanten heel goed wisten dat ze geen schol, maar een goedkopere variant kregen. Ze hanteerden ook de prijzen die bij de goedkope vis hoorden. De rechtbank nam dat ook mee in haar overweging.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie