Dik van der Meulen vertelt 'alles' over koning Willem III

7 december 2013 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Dit jaar bestaat de Nederlandse monarchie 200 jaar. In het kader van die historische gebeurtenis verscheen 29 november een monumentaal historisch drieluik: de biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen. Historicus Dik van der Meulen schreef over Willem III. Op initiatief van museum Oud-Lunteren houdt hij vrijdagavond 20 december in partycentrum Floor een voordracht over de vorst die het langst heeft geregeerd maar over wie het minst bekend is. Gevolgd door een signeersessie.

Schrijver/biograaf Van der Meulen (50) won in 2003 de AKO Literatuurprijs voor zijn biografie van Multatuli (Eduard Douwes Dekker), schrijver van Max Havelaar. Bevat zijn nieuwe biografie nog pikante onthullingen? ,,O ja, maar eigenlijk gaat het daar niet om. Veel spectaculairder vind ik het dat er nu pas, 123 jaar na het overlijden van Willem III, min of meer wetenschappelijke en toch toegankelijke biografieën van de drie eerste Oranjekoningen verschijnen."

Voor zijn onderzoek heeft Van der Meulen, die parttime in Lunteren woont en werkt, talrijke bronnen aangeboord. De belangrijkste was het Koninklijk Huisarchief, vindt hij zelf. ,,Daar kreeg ik - als eerste, naar men zegt - onbeperkt toegang tot de stukken van Willem III. Een andere belangrijke bron was het Nationaal Archief in Den Haag. En dichterbij Lunteren: het Provinciaal Archief in Arnhem. In het buitenland heb ik het Staatsarchief van Sint-Petersburg bezocht en het ThüringerHaupstaatsarchiv in Weimar. En verder archieven in Zwitserland en Parijs… Te veel om op te noemen."

Koning Gorilla, wordt Willem III wel genoemd. Een juiste typering? ,,Ja en nee. Hij was inderdaad een onbeheerste man, agressief tegen velen in zijn omgeving. Maar hij kon ook verrassend aardig en meelevend zijn", aldus zijn biograaf, die met een andere Willem III eindigde dan waarmee hij in 2009 begonnen was.

,,Ook ik begon met het beeld van die gorilla, maar dat moet nu toch worden bijgesteld. En anders dan je in de geschiedenisboeken kunt lezen, had hij een aanzienlijke politieke macht."

Op de vraag of hij sympathie voor de man heeft gekregen, zegt Van der Meulen: ,,Een biograaf moet zich er altijd voor hoeden zijn hoofdpersoon aardig te vinden of, omgekeerd, onsympathiek. Maar je moet wel proberen je in zo iemand te verplaatsen. Dat heb ik gedaan en zodoende heb ik wat begrip voor zijn doen en laten gekregen."

Natuurlijk beseft Van der Meulen dat zijn werkstuk over koning Willem III onder een vergrootglas zal worden gelegd, maar daar blijft hij stoïcijns onder. ,,Maakt niet uit: je doet altijd je best. Je probeert zo zorgvuldig mogelijk onderzoek te doen en alles zo leesbaar mogelijk op te schrijven. Bij het schrijven van de biografie heb ik overigens zeer intensief contact gehad met de biografen van koning Willem I en koning Willem II. We hebben elk half jaar elkaars juist voltooide hoofdstukken gelezen en we troffen elkaar elke week op het Koninklijk Huisarchief, waarvan de studiezaal alle dinsdagen voor ons gereserveerd was", aldus Van der Meulen, die zonder aarzeling de vraag beantwoordt over wie hij nog eens wat graag een biografie zou willen schrijven. Hij zegt: ,,Over Jac.P. Thijsse, de grondlegger van de natuurbeweging."

Aanvang van de lezing: 20.00 uur in partycentrum Floor, Dorpsstraat 36 in Lunteren. De toegangsprijs bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee. Reserveren kan via telefoonnummer 0318-486254 of via mail: museum@oudlunteren.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie