65plus wil 'Mantelbuur' in Wormshoefwijk

7 december 2013 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De vereniging '65plus' roept bewoners van de Wormshoefwijk in Lunteren op deel te nemen aan een gezamenlijk burgerinitiatief voor georganiseerde 'noaberhulp'. Hierbij wil 65plus-voorzitter George de Haan (68) uit Lunteren als coördinator optreden om hulpvragers en hulpbieders te koppelen.

De Lunteraan roept de inwoners op deel te nemen aan een pool van wijkbewoners die elkaar van dienst willen zijn als hulpbieder, met de aanspreektitel van 'mantelbuur'. ,,Het Mantelbuur-Register is bedoeld als middel voor een gecontroleerde en (voor zorgvragers) veilige manier van samenwerken binnen de wijk'', aldus De Haan.

De bedoeling is dat noaberhulp kan bestaan uit thuishulp, thuiszorghulp, dhz-klusjes en personenvervoer. Het betreft steeds vrijwilligerswerk, te verrichten voor en door alle leeftijden. Inschrijving in het register is kostenloos en niet gebonden aan lidmaatschap. Hulpvragers dienen zich te melden op het adres van de Vereniging 65plus.

Na verzoek om hulp wordt de hulpvrager op zijn huisadres bezocht voor een inventarisatie van de gewenste hulp. Wordt dit verzoek om geaccepteerd dan wordt via MantelbuurRegister elke geregistreerde buurtbewoner van de Wormshoefwijk gevraagd hierop in te schrijven. Na selectie wordt het proces in werking gezet.

De hulp wordt verricht met een zogenoemde 'noaberhulpbon' als betaalmiddel. Het principe van deze fiscaal-vrije bon (met een nominale aanschaf-waarde van één euro) behelst een tegenwaarde van (minimaal) één vol uur noaberhulp.

,,De systematiek is bedacht om een zo groot mogelijke veiligheid en een zo groot mogelijke motivatie van de mantelbuur te verkrijgen. Om fraude tegen te gaan wordt elke bon bij uitgifte voorzien van een speciaal stempel'', legt De Haan uit.

Na een inventarisatie komt er een informatieavond.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar: george.haan@planet.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie