'Ede zorgt goed voor haar monumenten'

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede zorgt goed voor haar monumenten. Dat is de conclusie van de GroteMonumentenGemeenteTest van de Bond Heemschut die alle 408 Nederlande gemeenten onderzocht op hun monumentenbeleid. Ede eindigt in dat onderzoek bij de beste 11.

,,Dat is leuk nieuws:, zegt verantwoordelijk wethouder Evert van Milligen. ,,In de stad Ede hebben we geen écht historisch centrum, maar wel veel monumentale en bijzondere gebouwen. Ze liggen wat verspreid en daarom denken velen dat Ede weinig monumenten kent. Het daarom bijzonder leuk om landelijk zo goed te scoren."

De Bond Heemschut nam een enquête af, maar deed ook een eigen internetonderzoek. Onderzocht werd onder meer of de gemeente serieus werk maakt van monumentenzorg op gemeentelijk niveau, of het beleid en de regelgeving actueel zijn, er voldoende adviserende deskundigheid is, en of er bijvoorbeeld positieve afspraken over monumenten staan in het collegeakkoord. Ook de communicatie met eigenaren en inwoners werden vergeleken.

Uitstraling

Van Milligen: ,,Monumenten geven een stad of dorp een bepaalde uitstraling. Ze maken de identiteit van een gebied zichtbaar. En dat wordt door veel mensen als prettig ervaren. In Ede zijn we op allerlei fronten bezig met monumenten en cultureel erfgoed. Zo is afgelopen jaar de Cultuurhistorische Waardenkaart gemaakt en via de website beschikbaar gesteld. Op dit moment zijn we bezig om een aantal panden uit de zogenaamde periode van 'Oorlog en Wederopbouw' aan te wijzen als gemeentelijk monument. Ook worden karakteristieke, beeldbepalende panden in beeld gebracht om te voorkomen dat ze zomaar gesloopt kunnen worden. Ondertussen is de gemeente doende met de herbestemming van alle rijksmonumenten op de kazerneterreinen."

Bond Heemschut

De Bond Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich voor het behoud van cultureel erfgoed. Heemschut betekent letterlijk het schutten (beschermen) van het heem (de eigen omgeving). De bond kent afdelingen per provincie en de stad Amsterdam. De bond kent zo'n 6.500 leden en doet veel werk met behulp van vrijwilligers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie