Brandweer Ede bundelt krachten met omliggende korpsen

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Tien brandweerkorpsen gaan op 1 januari 2014 samen in één regionale organisatie: Brandweer Gelderland-Midden. Ook de brandweer van de gemeente Ede gaat deel uitmaken van deze nieuwe organisatie. Samenwerken onder één paraplu maakt het mogelijk om de slagkracht te vergroten en overkoepelende zaken slimmer te organiseren.

De brandweer blijft dicht bij de lokale gemeenschap staan. Alle acht brandweerposten in de gemeente Ede blijven open: Ede-Centrum, Ede-Stadspoort, Bennekom, Ederveen, Harskamp, Lunteren, Otterlo en De Valk. De brandweer blijft dus uitrukken vanuit deze lokale kazernes in Ede en de dorpen.

Het bestaande personeel, beroeps en vrijwilligers, gaat ook gewoon over naar de nieuwe organisatie. Dat betekent dat vrijwilligers de ruggengraat van de organisatie blijven vormen: nu en in de toekomst.

Professionaliseren

De schaalvergroting maakt het mogelijk een aantal zaken gezamenlijk te organiseren, zoals opleiden en oefenen. Andere voorbeelden zijn de inkoop van materieel en advisering over brandpreventie. De korpsen werkten in het verleden al samen op dit gebied. Die samenwerking wordt verder geïntensiveerd met als doel verdere professionalisering van de brandweer.

Wet veiligheidsregio's

Aanleiding voor het vormen van één brandweerorganisatie is de Wet veiligheidsregio's, die de taken van de hulpdiensten beschrijft en een aantal basiseisen stelt aan de organisatie van onder meer de brandweer. De afgelopen tweeënhalf jaar is door gemeenten, brandweerkorpsen en de regionale brandweer veel werk verzet om de overgang naar de nieuwe organisatie te realiseren.

De volgende zestien gemeenten vormen de organisatie Brandweer Gelderland-Midden: Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Bel 112

In noodsituaties belt men 112 voor de brandweer.

Voor algemene vragen: bel 0800-8446000.

Meer informatie over Brandweer Gelderland-Midden: www.brandweer.nl/gelderland-midden

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie