Column 'Redelijk Getikt': Participatie

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

,,Opa is nog zó kras. Hij dweilt thuis zelf de vloer, gaat wekelijks biljarten, fietst met tassen vol boodschappen en als het even kan geeft hij de kozijnen een fraaie lik verf.''

Dat is nog eens een grootvader om trots op te zijn. De duim gaat omhoog. Maar wat als het niet meer zo goed gaat? Als het lijf en de leden niet meer zo willen? Als de geest ook gaat haperen? Moeten opa en oma dan kost wat kost hun eigen boontjes blijven doppen?

Natuurlijk weet iedereen dat het verstandig is dat senioren in beweging blijven, voor hun eigen bestwil. Want 'rust roest'. Maar dat is wat heel anders dan het onderste uit de kan halen. Dat senioren kost wat kost hun eigen huishouden blijven doen.

En als het echt niet meer wil, wat dan? De regering wil af van de verzorgingsstaat en streeft een zogenoemde participatiesamenleving na. Hier moet iedereen de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leven of omgeving. Want dat vrijwilligerswerk gaat enorm veel euro's besparen.

De gemeenten moeten deze omwenteling uitvoeren, met minder geld dus. Ede krijgt hiervoor een bedrag van 50 miljoen euro, naast het bestaande beleid waar ongeveer 15 miljoen mee is gemoeid. De jeugd, ouderen en beperkten vormen een grote, kwetsbare groep, want over dit sociaal domein gaat het hier.

Ga er maar aan staan! Want alles moet volgend jaar in een hogedrukpan klaargestoomd worden. En op 1 januari 2015 dient die enorme en complexe klus geklaard te zijn. Misschien kan opa wel een handje helpen...

door Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie