Advocaat Aart van Voorthuizen: 'We moeten de discussie aangaan'

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE -,,De verdediging in strafzaken komt in de knel als de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp worden doorgevoerd." Woorden van de in Ede gevestigde advocaat Aart van Voorthuizen

door Jan de Boer

Wat met name bij het strafrecht gaat gebeuren, is dat als een advocaat bewerkelijke zaken heeft - dus meer uren nodig heeft dan er voor staan - dat hij minder vergoeding krijgt. ,,Ik doe er ook betalende zaken bij, dus ik red me wel. Maar de gemiddelde collega, daar wilde gemiddelde Nederlander niet van weten wat hij verdient en hoe hard hij daarvoor moet werken. Die stelling durf ik best wel aan."

Niet iedereen moet volgens Van Voorthuizen denken dat 'die advocaten weer voorhun salaris bezig zijn'. ,,De mensen moeten zich realiseren dat als je bij mij komt, dat er een prachtige bibliotheek is, de automatisering op orde is. Dat kan alleen maar als er wat verdient. Op het moment dat iemand vast zit, en wij oma, de moeder of de werkgever en weet ik wat moet bellen, moeten de faciliteiten er wel zijn. Met name maak ik mij zorg dat veel collega's het niet meer redden."

Aart van Voorthuizen heeft zelf niet gestaakt. ,,Ik vind dat wij de discussie moeten aangaan. Ook vind ik dat we soms te makkelijk verdienen in het stelsel. Je mag er best kritisch naar kijken. Je kunt je afvragen of iemand die tien keer per jaar wordt opgepakt iedere keer een advocaat op het bureau moet hebben. Ik denk dat die persoon wel weet hoe het werkt. Op de dag van de staking had ik ook twee zaken waar ik niet onderuit kon. Ik vind dat je niet gauw moet staken."

Nu komt iemand, die in bewaring of voorlopige hechtenis gaat, gewoon voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking. ,,Het maakt niet uit of je miljonair bent of niet. Dat wil men verschuiven van de bewaring naar de gevangenneming. Daar kan een periode van maximaal twee weken tussen zitten. Het betekent dat wij als advocaten geacht worden voor 75 euro twee weken ons werk te doen. Dat kan op een gegeven moment niet uit."

De advocaat vervolgt: ,,Bij jeugdigen mogen wij bij verhoren zitten. Als je geluk hebt, hebben ze een moord gepleegd en krijg je 150 euro per verhoor. Anders 75 euro per verhoor. Of het verhoor nu een uur of vijf uur duurt, maakt niet uit."

De maatregelen die staatssecretaris Fred Teeven wil invoeren, betekenen niet dat advocaten niet meer bepaalde zaken willen doen. ,,Het houdt in dat zij dat niet meer kunnen. Al heel lang zeggen veel kantoren dat ze deze zaken niet meer verrichten. Ik sprak kortgeleden iemand die zei 'dit kunnen we niet meer redden'. Er is nauwelijks iemand om principiële redenen gestopt." Het gaat de mensen niet aan wat hij verdient, vindt Van Voorthuizen. ,,Maar ik verdien soms een bedrag per uur waarvoor een stucadoor niet eens komt."

Foto:

Aart van Voorthuizen: ,,Als je geluk hebt, hebben ze een moord gepleegd."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie