Nieuwe Kerk Ede viert 75-jarig jubileum

12 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De Nieuwe Kerk viert deze week zijn 75-jarig jubileum. Het monumentale gebouw moest 'smaakvol doch sober' zijn. In 1938 verrees het aan de Verlengde Maanderweg.

Eeuwenlang had Ede maar één kerk gekend, de middeleeuwse Oude Kerk in het centrum. Pas vanaf 1903 kwamen er nieuwe godshuizen bij. Katholieken en verschillende soorten protestanten bouwden hun eigen kerken. Inmiddels telt Ede meer dan veertig religieuze stromingen.

Zee van licht

In de jaren 1930 is het ruimtegebrek in de Oude Kerk zo nijpend, dat de roep om een tweede hervormde kerk steeds luider klinkt. Uiteindelijk wordt besloten tot een expressionistisch gebouw, mede geïnspireerd door de door Abraham Kuyper persoonlijk geformuleerde gereformeerde bouwstijl van die jaren.

Als voorbeeld dient de Julianakerk in de Rivierenwijk in Utrecht. Het gebouw moet ruimte bieden voor 800 zitplaatsen. Als het besluit eenmaal is gevallen, gaat de bouw uiteindelijk snel. Wanneer de kerkenraad het nieuwe gebouw inspecteert, is ze vooral tevreden. 'De banken zaten gemakkelijk, de ruimte baadde in een zee van licht. Het interieur is smaakvol doch sober gehouden.'

De 'Nieuwe Kerk' is een logische naam, al zullen er later vier nog nieuwere hervormde kerken in Ede bijkomen.

Eigen kleur

Het is meteen een drukte van belang die eerste zondag, nu 75 jaar geleden. Voor de eerste kerkdienst in de Nieuwe Kerk 'trekken de scharen van alle zijden op naar het nieuwe bedehuis. Honderden jongeren vullen een flink deel van de plaatsen. De galerij moet meteen open."

Sindsdien heeft de gemeenschap van de Nieuwe Kerk zijn eigen kleur gekregen. Kerkenraden hebben daaraan bijgedragen, en ook predikanten. Sinds 2011 is de huidige predikant, ds. Richard Saly, de vijfde die deze gemeenschap dient.

Via een Hongaarse studente ontstonden twintig jaar geleden contacten met Bugyi in Hongarije. Later kwam daar Patakfalva bij, een Hongaarse gemeente in Roemenië. Met beide zustergemeenten bestaan allerlei contacten en vaak nemen zij ook deel aan de Kerstmarkt.

Open huis & Kerstmarkt

Zaterdag 14 december, 10.30-14.30 uur, houdt de Nieuwe Kerk open huis, met een gevarieerd kennismakingsprogramma met een rondleiding en veel muziek. Tegelijk is er de jaarlijkse Kerstmarkt.

Deze altijd druk bezochte Kerstmarkt wordt verzorgd door de Bugyicommissie en Vrouwen voor Vrouwen. De opbrengsten van de verkoop van alle mogelijke kerstartikelen zijn bestemd voor projecten voor vrouwen in Afrika en voor zustergemeenten in Hongarije en Roemenië.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie