Stokje Hoofdstad van de Smaak overgedragen aan Ede

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede heeft vrijdag tijdens een plechtig moment in Chateau de Raay in Baarlo het stokje 'Hoofdstad van de Smaak' overgenomen van Venlo, titelhouder van dit jaar. Het zinnebeeldige stokje gaat nog wel even in de kast tot 3 januari 2014. Dan opent Ede het smaakjaar 2014 officieel tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Stadswinkel.

Wel staat de organisatie inmiddels in de startblokken om het smakelijkste jaar van Ede te gaan beginnen. Komend jaar is het podium namelijk geheel voor de streekproducten uit Ede en omgeving. Deze week is de volledig vernieuwde website www.hoofdstadvandesmaak online gegaan. Op deze site staat een compleet overzicht van alle smakelijke adressen die gezamenlijk zorgen voor een zeer uitgebreid assortiment aan streekproducten. Van kaas, wijn, chutneys, vers vlees, groente en fruit, tot bijzondere biertjes, versgeperste sapjes, ijs van geitenmelk en brood met speltmeel van de Trapakkers (in het centrum van Ede).

Smaakambassadeurs

Om de boodschap van het lekkere lokale product te verwoorden, maakt de organisatie gebruik van een aantal prominente en landelijk bekende Edenaren. Op dit moment siert het hoofd van schrijver en Edenaar Jan Siebelink tientallen borden aan lantaarnpalen in de hele gemeente Ede. Siebelink vertelt op de poster dat hij bij de Edese producten 'de zuivere smaak van vroeger' proeft. Naast Siebelink zijn ook cabaretier Hans Dorrestijn, weerman Reinier van den Berg en het jonge wielertalent Jaap de Jong smaakambassadeurs van Ede.

Honinggebakdag

Op dit moment is een heel aantal leuke evenementen rondom streekproducten in voorbereiding. De organisatie licht alvast een tipje van de sluier op maar vertelt daar tijdens de opening op 3 januari meer over. Een voorproefje: op 11 januari staat de Kunstduik in Cultura, een voorstelling van kunst in combinatie met lokaal voedsel, op het programma. Op twee nog in te vullen zaterdagen in januari houdt smaakcentrum Essensor regionale smaaktestdagen. Op 25 januari houdt Imkerij De Werkbij de Honinggebakdag, met bakwedstrijden en workshops.

Het verloop van het programma als ook alle ontwikkelingen rondom 'Ede, Hoofdstad van de Smaak 2014' zijn te volgen via de sociale media: facebook.com/hoofdstadvandesmaak2014 en twitter.com/smaak2014ede of via de eigen website: www.hoofdstadvandesmaak2014.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie