Column Reinier van den Berg: Groene kerst

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

Temperaturen van 10 graden. Ook deze week trakteerde december ons weer op welhaast boterzacht weer. Alleen als opklaringen in de nacht een beetje de ruimte krijgen, probeert de temperatuur soms nog een moedige poging te doen om in de buurt van het vriespunt te komen. Dat zagen we vorige week een paar keer.

In de nacht van dinsdag op woensdag moesten de strooiploegen van ACV zelfs hun rondes maken. In de ochtend was alles prachtig berijpt. Met het laagstaande winterzonnetje erop leverde dat mooie plaatjes op. Al het fraais was trouwens van korte duur want overdag werd de hele regio ingepakt in een dikke kille grijze mistdeken. Ruim voor 4 uur moesten de lampen binnenshuis aan. Als ze überhaupt uit zijn geweest.

Deze week is het een stuk zachter. Ook 's nachts. Zelfs met brede opklaringen bleef het kwik 's nachts royaal boven het vriespunt. De rest van de week houdt het zachte weer aan. Soms zit er ineens weer een mooie zonnige verrassing tussen. Zo lijkt vrijdag een fraaie winterdag te worden. Niet koud, flink wat zon, wat wil je nog meer in de periode die soms bekend staat als 'de donkere dagen voor de kerst'.

Wat de kerst betreft. Dat wordt ook dit jaar weer een groene. En waarschijnlijk ook een tamelijk grijze. Daar kunnen we kort over zijn. Er is geen schijn van kans dat er toch nog een witte winterse verrassing uit de bus komt. Met de kerstdagen is het verder wisselvallig met van tijd tot tijd regen en soms veel wind. Groen en grijs. Dat kan trouwens best mooi zijn. Vijftig tinten groen en grijs. De kerstverlichting komt dan extra mooi uit.

Vergelijkbaar weer zien we trouwens ook aanstaande zaterdag. Bewolkt en af en toe regen die begeleid wordt door een stevige zuidwestenwind. Misschien lijkt het dan inderdaad wel even op de zogenaamde donkere dagen voor kerst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie