Droombaan voor Robert Hoogendoorn

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Robert Hoogendoorn is een van de winnaars geworden van World of Difference 2013, een initiatief van de Vodafone Foundation. In de maand februari 2014 vertrekt de Edenaar samen met zijn echtgenote Thalita voor bijna een jaar naar Kenia.

door Jan de Boer

Het idee achter World of Difference is om vier jongeren, die de ambitie hebben verschil te maken in de wereld, voor een jaar een droombaan te geven. ,,Ieder jaar stelt Vodafone vier banen beschikbaar. Dit jaar is het in Kenia," weet Robert Hoogendoorn. Kenia heeft al jaren te maken met een hoog aantal HIV-infecties, één op de zestien Kenianen is geïnfecteerd met het virus.

Voor het terugdringen van het aantal infecties is het nodig dat de juiste informatie over seksuele gezondheid toegankelijk is, bijvoorbeeld over de bescherming tegen SOA's. Twee derde van de Kenianen heeft een mobiele telefoon.

De winnaars van World of Difference gaan ter plekke een voorlichtings-app ontwikkelen om het praten over seks te stimuleren. Met behulp van mobiele technologie kan een grote groep Kenianen bereikt worden om het aantal HIV-infecties terug te brengen. ,,Vier jongeren, die enthousiast zijn om dat op te pakken, worden naar Kenia gestuurd."

Toevallig kwam Robert Hoogendoorn de wedstrijd tegen op internet. ,,Toen ik mij inschreef zat ik, ik ben consultant, net tussen twee projecten. Zelf heb ik management en economie gestuurd. Ik zat twee weken niets te doen en had alle tijd om naar het project in Kenia te kijken. Later heb ik hierover met mijn baas gesproken. Hij wist dat ik betrokken ben bij het ontwikkelingswerk. Mijn baas zei meteen 'schrijf je in en ga eens kijken wat er uit voort komt'."

Meer dan vijfhonderd mensen hadden zich ingeschreven. Vijf werden per onderdeel gekozen voor de halve finale, van waaruit drie voor de finale werden genomineerd. ,,Het onderdeel projectmanagement won ik." Van zijn baas heeft Robert Hoogendoorn een jaar onbetaald verlof gekregen. ,,Voor het project in Kenia betaalt Vodafone mijn salaris." Ook echtgenote Thalita kan twaalf maanden weg bij haar baas. En het huis is tijdelijk verhuurd.

Er zijn geen beletselen om naar Kenia te vertrekken. ,,Het is heel vrij wat ik in Kenia ga doen. Het moet nog echt gedefinieerd worden. De randvoorwaarden zijn dat het te maken moet hebben met mobile telefonie en hoe kun je jongeren bereiken om HIV en aids te voorkomen. En de kwantitatieve doelstelling is om 15.000 jongeren te bereiken."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie