Geen gereguleerde wietteelt in Ede

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede sluit zich niet aan bij tweederde van de 38 grootste gemeenten in Nederland, die willen dat de teelt van wiet wordt gereguleerd. Dat valt op te maken uit de beantwoording van het Edese gemeentebestuur op vragen van D66-fractievoorzitter Sina Salim.

In Nederland geldt een vreemd beleid ten opzichte van softdrugs, stelt Salim in zijn raadsvragen. ,,Verkoop is gelegaliseerd via coffeeshops, die een gelimiteerde hoeveelheid mogen verkopen. De achterdeur van deze coffeeshops, de inkoop en teelt van cannabis is nog steeds verboden."

Ede kent overlast van de illegale inkoop en teelt van softdrugs. De brandweer moet vaak uitrukken om brandende hennepplantages te blussen, de politie heeft haar handen vol met het opsporen en aanpakken van deze criminelen en nog steeds bloeit hierdoor de illegale handel door drugsdealers.

Nederlandse gemeenten willen een proef met een gecertificeerd bedrijf ,dat als enige aan de shops mag leveren. Ede sluit zich daar niet bij aan. ,,De regulering van de achterdeurproblematiek is rijksbeleid. We weten dat een aantal gemeenten deze problematiek bij het rijk heeft aangedragen. Het standpunt van het rijk wachten wij in deze af", is de mening van het Edese college.

Ede vindt niet dat drugdealers buitenspel worden gezet met gereguleerde wietteelt. ,,Het is niet aangetoond wat het totale effect op de overlast is. Dealers handelen ook vaak in harddrugs en dat staat buiten de materie van de wietteelt. Op overlastmeldingen wordt door de politie adequaat gereageerd. In geval van overlast grijpt de politie in."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie