Ingang Turkse Moskee aan Zanderijweg

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De ingang van de Turkse Moskee, die gebouwd zal worden aan de Verlengde Blokkenweg, krijgt de ingang aan de kant van de Zanderijweg richting de woonwijk. Dinsdag stemde het college in met het licht aangepaste bestemmingsplan.

Tijdens een overleg met gemeente, raad en het bestuur van de moskee hebben zes belanghebbenden hun reactie toegelicht. ,,Dat was een constructief gesprek met ruimte voor elkaars standpunten, al zijn er geen grote aanpassingen gedaan'', verklaart wethouder Marije Eleveld.

Ze wijst - naast de ingang - op de aanpassing van meer groen dat aan de kant van de woonwijk zal worden geplant. De moskee komt op veertig meter afstand van de huizen. Het gemeentebestuur vindt het juist goed dat de moskee aan de rand van een woonwijk komt, omdat veel bewoners van de doelgroep hier wonen.

Sommige dingen vragen iets van het moskeebestuur, heeft Eleveld afgesproken. ,,Er is extra plek gepland voor 107 auto's op de eigen parkeerplaats. Als bezoekers van de moskee toch hun voertuigen parkeren in de buurt, is het bestuur hierop aanspreekbaar. Dit geldt ook voor de oproep tot gebed vanuit de minaret. Dit zal niet in de ochtend en in de avond gebeuren'', aldus de wethouder.

Het bestuur van de Turkse Moskee klopte in 2010 bij de gemeente Ede aan met de vraag voor een groter gebouw voor de Moskee. Reden hiervoor was dat de huidige moskee aan de Frankeneng niet meer voldeed aan de wensen van de gemeenschap.

,,De gemeente Ede werkt mee aan vestigingen voor haar inwoners met allerlei geloofsovertuigingen. Iedereen kan een plek krijgen. De oude moskee was sterk verouderd'', licht Eleveld toe.

Na het afwegen van verschillende locaties heeft de gemeenteraad in december 2012 ingestemd met een nieuwe locatie: de Verlengde Blokkenweg in Ede-Zuid. De nieuwe moskee biedt voor de groeiende Turks-islamitische gemeenschap en verwante groepen een onderkomen en dient als ruimte voor gebed, ontmoeting en educatie.

Het college heeft haar toestemming op het bestemmingsplan gegeven, wat het uitgangspunt vormt voor de uitwerking en de uiteindelijke bouw van de moskee. Het definitieve besluit ligt nu bij de gemeenteraad. Halverwege januari 2014 wordt het bestemmingsplan van de Turkse Moskee behandeld in de raad.

Voor de exacte data en tijden, kijk op website www.ede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie