Harskampse ruiters buigen nog voor Olympisch kampioene

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - In het Victoriaans aandoende Londense Olympia legde Olympisch kampioen Charlotte Dujardin met de KWPN gefokte Valegro (v. Negro) de Nederlandse ruiters haar wil op.

In de vierde wedstrijd van de ReemAcra FEI wereldbekercompetitie voor dressuurruiters, de Freestyle, legden Dujardin en Valegro met een score van 93.975% een nieuw wereldrecord neer.

Op een gepaste afstand van zes procent volgde Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover, terwijl Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) met KingsleySiro beslag legde op de derde plek.

Ook indrukwekkend was de prestatie van Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock's Romanov. Na een teleurstellende 13de plaats in de Grand Prix maandag reed Minderhoud zich in de Kür naar de vijfde plaats. De Brit Michael Eilberg legde met Half Moon Delphi beslag op de vierde plaats.

De jury was in de Kür op muziek net als maandag zeer eensgezind in haar oordeel. Dujardin stond in zowel de Grand Prix als in de Kür bij alle juryleden op de eerste plek, terwijl Gal bij allen de tweede plaats innam. En ook Heijkoop stond bij vier van de vijf juryleden op de derde plek.

Edward Gal was na afloop van zijn rit zeer te spreken over zijn prestatie met Undercover. ,,Vorig jaar kwamen we hier de ring uit met een score van 74% en nu halen we dik 80%. Als we nog een jaar oefenen moet een nog hogere score haalbaar zijn", aldus Gal in een eerste reactie.

Vorig jaar explodeerde Undercover als het ware nog in de door alle dressuurruiters als uiterst kijkerig omschreven hal. Nu leek het als van een leien dakje te gaan. ,,Het halthouden aan het begin en aan het einde moet nog net even nadrukkelijker, maar daar werken we rustig aan. Waar ik veel meer waarde aan hecht is dat ik nu gedurende de gehele proef kan blijven rijden. In de uitgestrekte onderdelen is Undercover nu mooi naar boven en komt de neus er uit. Dat komt omdat hij nu op me gaat wacht en dat vind weer zijn oorzaak in het minder gespannen zijn. Weet je, als het zo gaat als nu in Londen gaat het er echt op lijken. Omdat Undercover veel relaxter is heb ik meer controle en zien pirouettes en piaffe er echt als vanzelfsprekend uit. Alles is veel rustiger en daardoor is nu alles goed", vertelde een uiterst tevreden Edward Gal.

Voor Daniëlle Heijkoop was het de eerste keer dat ze fantastische sfeer van deze Londense piste proefde. ,,Ik heb echt genoten van deze wedstrijd. Een schitterende ambiance, fantastisch publiek en heerlijk om te shoppen", aldus Heijkoop.

Toch was ze zo eerlijk om toe te geven dat ook zij een enorme adrenalinestoot kreeg toen ze de uitverkochte hal binnenreed. ,,Ik heb nog nooit in zo'n mooie en sfeervolle hal gereden als deze. In alle twee de wedstrijden heb ik fijn gereden. Anky was gisteren hier om me te trainen en ze heeft mij echt op scherp weten te zetten. Ik kreeg diverse malen een 9.5 en tienen voor de piaffe en passage. Ik kan KingsleySiro nu heel mooi voor me houden, waardoor hij ook in het front erg mooi open blijft. Daarbij is hij super fit en dat straalt hij ook uit en ook belangrijk: we maakten beide dagen geen enkele fout. Wat ik echter wel mooi vind is dat ik thuis in de trainingen al meer kan laten zien dan in de wedstrijdring, waardoor er dus nog progressie mogelijk is."

,,Aansprekend is dat deze combinatie in de moeilijkste onderdelen het er allemaal zeer vanzelfsprekend uit laat zien", vertelde het Engelse jurylid Gardner.

Hans Peter Minderhoud was erg tevreden over zijn optreden in de Kür. ,,Ik heb op dinsdagochtend vroeg kunnen trainen in de hal en toen merkte ik al dat hij geen herinneringen had aan de vorige dag. In de Grand Prix liep Romanov in de losrijring perfect en toen we de hal binnenreden zag hij op de korte zijde iets waardoor hij van de kook raakte. Het was gewoon een zeer matige Grand Prix en dat na een voortreffelijk optreden onlangs in Stockholm. Vandaag reed ik binnen en bleek Romanov nergens meer bang voor. De piaffe en passage waren heel erg goed, net als de appuyementen. In de stap had iets meer ontspanning mogen zijn, maar ik ben er super blij mee."

Uitslag ReemAcra FEI World Cup dressuur Kür:

1) Charlotte Dujardin (Eng) - Valegro (Negro x Gerschwin) - 93.975%

2) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 87.425%

3) Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - KingsleySiro (Gribaldi x Hemmingway) - 80.625%

5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Romanov (Rohdiamant x Grundstein II) - 77.675%

Tussenstand World Cup 2013/2014:

1) Tinne Vilhelmson-Silfven (Zwe) - 54

2) Hans Peter Minderhoud - 38

3) MarcelaKrinkeSusmelj (Zwi) - 37

5) Edward Gal - 34

8) Daniëlle Heijkoop - 25

15) Patrick van der Meer - 19

Uitslag ReemAcra FEI World Cup dressuur Grand Prix:

1) Charlotte Dujardin - Valegro - 84.851%

2) Edward Gal - Glock's Undercover - 80.383%

3) Daniëlle Heijkoop - KingsleySiro - 76.489%

13) Hans Peter Minderhoud - Glock's Romanov - 69.213%

Bron: KNHS

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie