Woningmarkt herstelt ook in Ede

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Nog nooit is er zoveel gesproken over de woningmarkt als in de afgelopen jaren. Volgens Arjan van Grootheest, registermakelaar en eigenaar van Verhage van Grootheest makelaardij is dit niet verwonderlijk. ,,De crisis heeft juist in de woningmarkt en in de bouwsector z’n sporen achtergelaten. Het is een onderwerp waar bijna iedereen direct of indirect mee te maken heeft."

,,De laatste tijd lijkt het beter te gaan in de woningmarkt en de vraag is of de rust is teruggekeerd. Volgens Van Grootheest is dit deels het geval. Hij bevestigt dat ook in de gemeente Ede er duidelijk meer transacties zijn waar te nemen. Dit is een moment waarop vraag en aanbod elkaar weer weten te vinden; de prijzen zijn in de afgelopen vijf jaar fors bijgesteld."

,, In die periode ontstond een kloof tussen wat kopers enerzijds konden lenen onder de strengere regelgeving en anderzijds het verwachtingspatroon van de verkoper. Daarbij zagen we ook dat er bij veel kopers onzekerheden waren met betrekking tot het inkomen waardoor de markt muurvast kwam te zitten. Met de lichtpunten die er nu zijn in de economie en het toenemende consumentenvertrouwen zien we weer kopers in de markt."

,,Verkopers moeten echter alert blijven volgens de makelaar. Het gevaar voor een verkoper is dat men in een herstellende markt weer op een prijsniveau gaat zitten van voor de crisis. Vooral aan de onderkant van de markt is de leencapaciteit van kopers fors ingeperkt. Kon men voor een middenwoning in 2008 220.000 euro lenen, dan zien we dat dezelfde startende kopers in 2013 nog slechts 180.000 euro kunnen lenen." De correctie in prijs is dus goed te beredeneren volgens van Grootheest.

,,Ik neem daarom bewust veel tijd voor een intake gesprek als mensen hun huis willen verkopen. Samen met de verkoper analyseren we de woningmarkt en maken we een plan afgestemd op de te verkopen woning."

Volgens Arjan van Grootheest is iedere woning prima verkoopbaar maar begint een goede verkoop met een juiste taxatie. ,,Daarnaast moet je inspelen op de 'nieuwe economie'. Wij verzorgen een perfecte presentatie voor onze opdrachtgevers. Met de revolutie die internet gebracht heeft is het belangrijker dan ooit om tegemoet te komen aan de wensen van het 'surfende' koperspubliek. Voor een professionele fotosessie werken wij exclusief samen met fotostudio Arjan van Bruggen. Bouwtekeningen van woningen worden waar mogelijk in 2d en 3d op internet getoond. Tenslotte krijgt een koper van ons internetstatistieken per mail waardoor we samen met de verkoper het verkoopproces kunnen volgen. Deze samenwerking tussen verkoper en makelaar is het geheim van een snelle verkoop", sluit van Arjan van Grootheest af.

Foto:

Arjan van Grootheest: ,,Een goede verkoop begint met een juiste taxatie."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie