Polar Bears krijgt lesje in effectiviteit

24 december 2013 om 00:00 Sport

EDE - De mannen van Polar Bears zijn er niet in geslaagd de Nationale waterpolobeker te prolongeren. Waar een jaar geleden van BZC/Schuurman in de finale na verlenging met 12-10 was gewonnen, werd het nu een forse nederlaag. In AquaRijn in Alphen aan de Rijn bleek in de halve finale van de Final Four de ploeg uit Borculo nu de sterkste: 4-11.

door Wim van Kessel

Het grote verschil kwam pas in de vierde periode tot stand. In de eerste drie periodes bleef BZC telkens met 2-1 aan de goede kant van de score. ,,Dat we zo dik verliezen, hebben we volledig aan onszelf te danken'', stelde Bas de Jong.

De trainer zag zijn team vanuit de eerste aanval van BZC al via Thomas Lucas op achterstand komen. ,,Het veldspel was goed van onze kant. Eerlijk gezegd vond ik dat lang structureel beter dan Borculo. Alleen wij verzuimden de mooiste kansen te maken. Al in de eerste periode hadden we, er vier, vijf moeten maken.'' Nu beperkte het tot een doelpunt van Yorick Schmidt. Omdat Matthijs Lucas daarna ook het net wist te vinden, werd de periode met 1-2 afgesloten.

,,Tussen de periodes heb ik de spelers alleen maar vertrouwen gegeven. Gezegd dat er goed werd gespeeld. En dat we onszelf moesten belonen'', aldus de trainer. ,,Maar ook in het tweede part waren we onzorgvuldig.'' Richard van Eck, die in het verleden nog bij BZC speelde, bracht de stand op gelijke hoogte: 2-2. Maar Lars Gottemaker en Otto Frikk zorgden weer voor een voordelige marge van BZC.

Man meer

Ook in de derde periode van hetzelfde laken een pak. ,,Uit negen man meer situaties scoorden wij slechts een keer. Dat zijn dramatische cijfers'', stelde De Jong. ,,De kansen werden wel gecreëerd. Maar niet afgemaakt. Eigenlijk alle spelers misten de kansen. Doodzonde. En een ploeg als BZC doet dat wel.'' De opponent liep via Jeroen Kuilman en Niek van der Molen uit naar 2-6. De Griek Evangelos Doudesis bracht de hoop nog even terug in de Edese harten: 3-6.

In het laatste part sputterde Polar Bears via de 4-7 van Tim Butz nog even tegen, maar toen was het gelopen. ,,Het klinkt misschien raar: over het spel ben ik tevreden. Het enige wat ik de spelers kan verwijten, is dat de kansen niet werden benut. En dan verlies je uiteindelijk enorm geflatteerd met 4-11.''

Bas de Jong kan zich met zijn ploeg weer helemaal richten op de competitie. ,,Eind januari staan er nog twee wedstrijden op het programma. Daarna ligt in februari in verband met het Nederlands team de competitie een tijd stil. We moeten de bond maar vragen die twee duels door te schuiven. Dan hebben we twee maanden de tijd voor een nieuwe voorbereiding. En moeten we er vanaf maart weer staan. We zullen dan wel een stuk effectiever moeten zijn'', besluit Bas de Jong.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie