Fusie van Marokkaanse organisaties

22 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Door tussenkomst van de onafhankelijke Adviesgroep Marokkaanse Nederlanders Ede (AMNE), een initiatief van Said Hamdaoui, El Akil Ben Messaoud en NourdinAlou, is er een fusie op komst van de stichting Irshad, de Marokkaanse Vereniging Ede en Sociaal Edes Belang (SEB). Voor het samenstellen van een nieuw bestuur is AMNE (www.amne.nl) op zoek naar gemotiveerde kandidaten.

door Jan de Boer

AMNE schreef in het oprichtingsjaar 2010 het plan van aanpak 'wij maken het verschil'. In dat plan komen vier belangrijke punten naar voren, aldus NourdinAlou. ,,Professionaliseren van Marokkaanse organisatie, onderwijs, werkgelegenheid en preventie van criminaliteit. Met de nadruk op de eerste twee onderdelen. We willen met name aan onderwijs binnen de Marokkaanse gemeenschap aandacht besteden. Onderwijs - als dat niet lukt in de jongere jaren - is een gemis in je verdere leven."

Het eerste jaar heeft AMNE veel gepraat met Nederlandse organisaties, met de gemeente Ede en met de Marokkaanse gemeenschap. ,,De conclusie is dat professionalisering van de organisaties en onderwijs heel belangrijk is. Veel activiteiten zijn er ontplooid, veel informatieavonden georganiseerd en veel contacten gelegd met scholen, met de gemeente en met de jongeren. Er wordt veel gepraat en geschreven over een bepaalde groep jongeren, maar er werd nooit echt met hen gesproken."

Met de gemeente Ede sloot AMNE een convenant. Ook een convenant met de stichting Irshad, de Marokkaanse Vereniging Ede, Sociaal Edes Belang (SEB) en het Islamitisch Cultureel Centrum. ,,In het convenant hebben de organisaties afgesproken, dat zij gaan samenwerken. Dat zij doelgericht gaan werken en ook dat zij ons plan van aanpak onderschrijven en daar achter staan."

Naast contacten met organisaties waren volgens NourdinAlou ook de individuele contacten belangrijk. ,,Wij zijn Edese burgers die graag aan de samenleving een bijdrage leveren en geloven dat de verandering in beginsel bij de burger zelf moet beginnen, vertrouwen op eigen kracht. Omdat we onafhankelijk zijn, is er veel draagvlak binnen de Marokkaanse gemeenschap."'

,,Op maatschappelijk vlak hebben we mensen geholpen, geadviseerd. Zowel individueel, maar ook in groepsverband. Heel veel deuren zijn geopend. Tegen de ouderen hebben we gezegd 'wat missen jullie'. Uit de groep zelf kwam naar voren dat ouderen Nederlands willen leren. En ondersteuning bij maatschappelijke problemen en dagbesteding."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie