Column Reinier van den Berg: Kerstdepressie

22 december 2013 om 00:00 Nieuws

In de weerkunde is het een bekend verschijnsel. De kerstdepressie. Ook dit jaar was die er weer. Een extreem diep lagedrukgebied bracht onstuimig herfstweer. In de kern van het systeem is de luchtdruk gedaald tot rond de 930 hectopascal.

Dat is zeldzaam laag. Een barometer kan zo een lage luchtdruk doorgaans niet eens aanwijzen. Het is opmerkelijk dat we juist in de periode rond kerst dus relatief vaak van die enorme depressies op de weerkaarten tegenkomen. Een verklaring voor de voorkeur van deze diepe lagedrukgebieden voor de kerstdagen is er niet.

Al is het wel zo dat de diepste depressies in de wintermaanden thuis horen.  Dat heeft te maken met het feit, dat het temperatuurverschil tussen de poolgebieden en de (sub)tropen in de winter maximaal is. Hoe groter het verschil, des te meer brandstof er in feite beschikbaar is voor de vorming van lagedrukgebieden. Dit soort weersystemen werkt een beetje als een warmtewisselaar, of een warmtepomp. Ze onttrekken hun energie als het ware aan temperatuurverschillen.

Hoe dan ook, kerstdepressies zijn nogal berucht vanwege het negatieve stempel dat ze op het weer drukken. Onstuimig met grijze luchten en stromende regen. Dit jaar zien we dat ook, maar juist met de kerstdagen keert de rust een beetje terug. De zon komt af en toe door, en de wind doet het veel kalmer aan. Maar het blijft zacht voor de tijd van het jaar.

Het zout kan in de berging opgeslagen blijven, de chauffeurs van ACV kunnen genieten van rustige feestdagen. Ook de jaarwisseling zal voor hen waarschijnlijk rustig verlopen. De winter is voorlopig nog in geen velden of wegen te bekennen. Het blijft zacht en wisselvallig. Uiteraard hoeft dit nog niets te zeggen over de rest van de winter.

Vorig jaar was de tweede helft van december boterzacht, maar halverwege januari werd er volop geschaatst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie