Skiester Anna Jochemsen van 'pioneren naar structuur'

25 december 2013 om 00:00 Sport

BENNEKOM - ,,Je hebt talent. Wat wil je bereiken? Het studentenleven beviel me eigenlijk wel. Die vraag zette me een jaar of zeven geleden aan het denken. De omslag van pionieren naar serieuze sportbeoefening. Misschien wordt in Sochi de kroon op alle arbeid gezet. Maar ik ga nog zeker vier jaar door. De Paralympics 2018 in Pyeongchang (Zuid Korea) wil ik ook halen”, opent skiester Anna Jochemsen (28).  

door Eip Janssen

De Bennekomse maakt deel uit van de voorlopig zeven sporters tellende paralympische equipe. ,,Dat ik daar bij mag zijn is geweldig. Het geeft aan dat Nederland in de lift zit. Vier jaar geleden was er in Vancouver maar één Nederlander actief.”

Jochemsen is vanaf haar geboorte fysiek beperkt. ,,Mijn ouders hebben in Swaziland (Zuid Afrika) een ernstig auto ongeluk gehad. Mijn moeder, die zwanger was, heeft het gelukkig overleefd. Maar er waren wel complicaties. Mijn ene been bleek niet volgroeid. Of ik mij zielig voel? In het geheel niet. Mijn ouders hebben geleerd het te accepteren.”

,,Hoe ik met het skivirus in aanraking kwam? Mijn ouders namen me mee op wintersport. Hoewel ik het leuk vond, was ik geen ster. Dan komt er een moment waarop je beter wilt skiën. Maar dat was voor een éénbenige skiester nog niet zo gemakkelijk. Ik kwam uit bij het Dutch Adaptive Alpine Ski Team. Vanaf 2009 zit ik in de Nederlandse selectie”, aldus de studente Voeding en Gezondheid aan de Universiteit in Wageningen.

Training

,,De basis wordt gelegd in Nederland, maar de skitrainingen zijn uiteraard in het buitenland. Hoeveel uren ik train? Zomers een uur of twintig per week en ’s winters een veelvoud daarvan. Maar de kunst is op zijn tijd even ‘rust’ te nemen. Daarmee win je meer dan je verliest.”

Door de sport is Anna Jochemsen zowel motorisch en qua coördinatie een stuk beter geworden. ,,Maar topsport vraagt ook een mentale en fysieke uitdaging. Ik ben een skiester die nooit op ‘veilig’ gaat. Ik zoek juist de risico’s. Het geeft mij meer voldoening om vijftiende te worden en de grens te hebben opgezocht dan een tiende plaats maar zonder uitdaging.”

Maart 2014

De tweede week van maart 2014 zal een drukke skiweek worden. ,,Ik heb mij gekwalificeerd voor de slalom, de Super Combinatie en de Super-G. Die onderdelen zijn mijn favoriete disciplines. Ik denk dat ik op de slalom de meeste kans maak. Als NOC*NSF haar vierde plaats in Pitztal honoreert, komt daar nog de reuzenslalom bij.”

Jochemsen droomt van medaillekansen. ,,Dat zou super zijn. Hoewel de concurrentie natuurlijk ook niet stil zit. Ik weet zeker dat ik daarna letterlijk en figuurlijk uit mijn dak ga. Dan mag je op bezoek bij de koning en koningin. Ik kan me daar nu al op verheugen”, blikt zij hoopvol vooruit.

De in Bennekom woonachtige skiester weet dat de combinatie van talent, trainen, hard werken en ervaring, haar mogelijk succes oplevert. ,,Dat is de basis. Maar ook de randvoorwaarden moeten goed zijn ingevuld. Het skimateriaal dat ik gebruik is belangrijk. Sponsors die mij op welke wijze dan ook steunen ben ik dankbaar.”

Of Jochemsen lang in de gemeente Ede blijft wonen weet ze nog niet. ,,Het is nu gemakkelijk, zeker omdat ik in Wageningen studeer. Maar naar het buitenland gaan met mijn vriend trekt me ook wel aan. Maar er moeten bergen en sneeuw zijn”, grapt Jochemsen.

Ambassadeur

Anna Jochemsen is maatschappelijk betrokken bij de sporters met een beperking. ,,Ik ben Ambassadeur voor de Esther Vergeer Foundation. Wij promoten de paralympische sport. Ongeacht een beperking kun je op topsportniveau meedoen.”

Is er nog een nachtmerrie die de Paralympics kunnen verpesten? ,,Dat weet je nooit. Gelukkig ben ik vrijwel nooit ziek. Maar juist in de beslissende week slecht skiën is iets wat je geen enkele topsporter toewenst”, besluit Anna Jochemsen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie