Nieuwe Oud-gereformeerde kerk

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Sinds het voorjaar van 1984 houden leden van de Oud-gereformeerde Gemeente in Nederland kerkdiensten in een voormalige werkplaats van een loonbedrijf aan de Hessenweg 54. Daar komt verandering in, want aan de noordkant wordt nu gewerkt aan een nieuw kerkgebouw.

door Freek Wolff

Heel lang was de kerk gevestigd aan de Schaapsweg, waar ooit de bekende ds. Van de Poel preekte van 1955 tot 1981. ,,Het was een vaderlijke predikant, waar iedereen zich goed bij thuis voelde'', legt scriba G. Geurtsen uit.

Daarna volgde ds. Pronk hem op. ,,Hij had een andere prediking, waarbij een groep zich niet meer thuis voelde.'' En zo werd de Oud-gereformeerde Gemeente in Nederland opgericht, onder leiding van ouderling Van Dam uit Wekerom, met bijeenkomsten aan de Hessenweg.

Sterke groei

Nu telt de gemeente 650 leden en doopleden. ,,Er is een sterke groei van binnenuit geweest. Er zijn veel jonge gezinnen.'' Het oude gebouw biedt ruimte aan 500 personen, terwijl de nieuwe kerk plaats zal geven aan 800 mensen, met een grote kelder waar catechisaties gegeven zullen worden.

De nieuwe kerk blijft een schuurmodel. ,,Hij wordt niet hoog met een opvallende toren erop. Het gebouw moet functioneel, eenvoudig, kwalitatief goed en praktisch zijn. We bouwen met eigen mensen die kleine en middelgrote bouwbedrijven hebben. Er is geen tijdsdruk en we hebben ook geen streefdatum.''

Ds. A. van der Meer was predikant van 1986 tot 2003, waarna hij in 2006 werd opgevolgd door ds. Th.L. Zwartbol. Sinds 2011 is er een vacature. Het valt niet mee om die vervuld te krijgen, omdat er slechts acht voorgangers in het kerkverband werkzaam zijn. ,,Er leeft wel een uitzien naar de vervulling van die lege plaats'', zegt Geurtsen. ,,Predikanten nemen niet zelf zomaar een beroep aan. Als ze die stap maken, voelen ze zich door God geroepen.''

Voorgangers van de Oud-gereformeerde Gemeenten in Nederland volgen een opleiding in eigen kerkverband.

In kerkdiensten worden alleen psalmen op hele noten gezongen. ,,We houden niet van opsmuk. Het gaat om de prediking van Gods Woord. Dat is hét middel waardoor mensen zich bekeren.'' De kleding van kerkleden kenmerkt zich volgens Geurtsen door eenvoud en eerbaarheid. ,,Gods Woord zegt dat we niet wereldgelijkvormig moeten worden. Daarom hebben we ook geen televisies. Kerkleden hebben wel computers en 'gefilterd' internet, voornamelijk voor zakelijk gebruik en studie.''

Op de foto: Het fundament met de kelder, waarop het nieuwe kerkgebouw zal verrijzen. Op de achtergrond de voormalige werkplaats waar nu gekerkt wordt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie