Column Reinier van den Berg: 'Weer in de war'

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Het weer is behoorlijk van slag. De afgelopen dagen werd het geregeld meer dan 10 graden. Afgelopen vrijdag werd de abnormale warmte zelfs afgesloten met een zomers aandoend onweer. Daardoor viel in een deel van Ede en Veenendaal de stroom uit. In Wageningen werd een bolbliksem gezien.

De natuur reageert op het zachte en soms ook zonnige weer. Struiken lopen uit, het gras is mooi groen en een enkeling heeft zelfs de grasmaaier weer ter hand genomen. En lekker wandelen in het bos kan zomaar uitdraaien op een vervelende teek. Die blijken momenteel (nog) volop voor te komen. Een paar nachten met stevige vorst kan wat dat betreft uitkomst bieden…

Overigens zijn er veel meer gebieden op aarde die te kampen hebben met extreem weer. Op de Britse Eilanden de ene storm na de andere storm, huizenhoge golven en ernstige overstromingen, in Amerika extreme koude tot -40 graden aan toe, in Australië een verzengende hittegolf met temperaturen tot 50 graden. En dan ook nog de gestrande ijsbrekers in het Zuidpoolgebied, waar op sommige plekken het ijs van geen wijken weet.

Of de winter dan helemaal niet meer komt? Dat kunnen we uiteraard nog lang niet concluderen. Het seizoen is nog niet eens halverwege. En het spreekwoord zegt: als de dagen lengen gaan de nachten strengen. En inderdaad. Er zijn steeds duidelijkere aanwijzingen dat het volgende week eindelijk kouder wordt. Waarschijnlijk gaat het 's nachts vriezen maar een vergelijking met vorig jaar lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Toen stonden we plotseling in het hele land op de schaats en vroor het zelfs overdag lekker door. Een koudere periode ligt dus waarschijnlijk wel in het verschiet, maar de patronen op de weerkaarten lijken bij lange na niet op dat wat je ziet aan de vooravond van echte 'schaatsperiodes'. Maar goed, wat niet is kan natuurlijk nog komen. Niet zelden is februari de koudste wintermaand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie