Breuk SGP Ede lijkt definitief

7 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Er doen naar het lijkt niet tien, maar elf politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Wie er op de lijst van de nieuwe lijst zullen staan, is op dit moment nog niet bekend. Wel dat de nieuwe partij als lijst elf aan de verkiezingen zal meedoen.

Dat de partij als lijst elf mee moet doen, komt omdat niet voor 23 december 2013 een zogenoemd verzoek tot aanduiding is ingediend. Maandag 3 februari 2004 is de dag tot waarop een partij zich nog kan aanmelden voor de verkiezingen. De partij doet dan niet onder een naam mee, maar krijgt een nummer. In de Edese situatie zou dat lijst elf zijn. De nieuwe partij, een afsplitsing van de SGP, wilde zich eerst vandaag (woensdag) presenteren.

Volgens Albert Pluimers, één van de initiatiefnemers, kan het nog wel een of twee weken duren voordat de nieuwe partij naar buiten zal treden. Ook Henk Kok, met wie Pluimers in de Edese gemeenteraad de fractie Nieuw vormt, is één van de gezichten achter de nieuwe partij. Wie er nog meer bij betrokken is, wordt helder als de nieuwe partij met een kandidatenlijst naar buiten komt.

De komst van de nieuwe partij kan grote gevolgen hebben voor de positie van SGP-wethouder Breunis van de Weerd. Na heel wat jaren accepteerde de Edese politiek in 2010 een SGP-wethouder. Meeregeren lijkt in de praktijk moeilijk te zijn voor de SGP. Dat blijkt al uit de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De partij lijkt alleen maar rechtser te zijn geworden. Het vertrek van een raadslid als Cornelis Mosterd net als het op een onverkiesbare plaats zetten van Arnold Versteeg spreekt boekdelen.

Mocht lijst elf na de verkiezingen met twee raadszetels uit de bus komen en mocht de SGP vier in plaats van zes zetels krijgen, lijkt de rol van de staatkundigen als collegepartij uitgespeeld te zijn. Een lijstverbinding tussen de drie confessionele partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) kan daaraan niets veranderen.

Voor PvdA-lijsttrekker Marije Eleveld en VVD-lijsttrekker Evert van Milligen is de samenwerking tussen de drie confessionele partijen overigens de reden om te onderzoeken of ook de niet confessionele partijen in Ede een lijstverbinding moeten aangaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie