Column Cees van der Knaap: 'Schouderklopje'

7 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Een paar dagen voor de kerst kreeg ik een brief van één van de bewoners van een appartement in de Stroombergflat. Zij schreef dat een buurvrouw aan de overkant al jaren de rommel in de omgeving van de flat opruimt. Met een grijpertje in de ene en een plastic zak in de andere hand maakt zij, weer of geen weer, dagelijks haar ronde. Of ik daar aandacht aan kon schenken. Dat had zij wel verdiend.

Dat vond ik ook. En dus ging ik naar Joke Schouwstra toe om haar namens de gemeente een boeket bloemen te overhandigen. Nadat ik had aangebeld, kwam zij van achter het huis naar mij toe. Het bezoek maakte op haar grote indruk. Zij was zo perplex dat ze vergat een kopje koffie aan te bieden. Waarvoor zij zich later in een briefje excuseerde.

Uit het gesprekje dat ik met haar had, bleek dat ze veel contact had met mensen van de flat. Af en toe werd ze ook bedankt voor het schoonhouden van de openbare ruimte. Grinnikend vertelde ze dat een wat oudere Moslim zeker wist dat Allah haar bij haar dood zou belonen.

Joke Schouwstra houdt niet van rommel. Op de gemeente wachten duurt haar te lang en dus doet zij het zelf. Hoeft zij zich ook niet te ergeren.

Gelukkig doen meer mensen hetzelfde. Ik kom ze tijdens mijn wandelingen met de hond vaak genoeg tegen. Blikjes, flesjes en papier gaan mee naar huis in een boodschappentasje. Al die mensen verdienen hiervoor een schouderklopje.

Natuurlijk was het voor mevrouw Schouwstra leuk dat de burgemeester langs kwam om haar dat schouderklopje te geven. Maar ik denk dat zij het ook leuk had gevonden als de mensen die mij een briefje schreven zelf bij haar hadden aan gebeld. En haar als dank een bosje bloemen hadden gegeven. Die blijk van waardering mag namelijk van iedereen komen.

Twitter: @CvanderKnaap

Facebook: www.facebook.com/CvdKnaap

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie