Column 'Redelijk Getikt': Smaak

7 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Over smaak valt te twisten. Kijk maar naar Ede, in 2014 de nationale 'Hoofdstad van de smaak'. Want de een gruwt van de rommelige beeldende kunst op het marktplein, terwijl de ander de fleurige poppetjes bij het gemeentehuis kinderachtig vindt.

Over smaak valt te twisten. Je kunt zwelgen in de pompeuze zang van het befaamde Enka Mannenkoor, of kicken op de intieme, sobere liedjes die Edenaar Rogier Pelgrim ten gehore brengt.

Over smaak valt te twisten. De ene kerk bouwt groot, nieuw en huisvest honderden leden, de andere zoekt een zaaltje voor een groep gezinnen die op vier handen te tellen zijn. In de ene kerk hoor je alleen hele noten en zitten de mensen stil, in de andere speelt een combo, mag het swingen en gaan de handen omhoog.

Over smaak valt te twisten. In de supermarkt kun je kiezen voor biologische melk, gehakt en diervriendelijke eco-eieren, of je pakt de reguliere tomaten, aardappelen en plofkip. De een laat zich verrassen in een puik restaurant, de ander propt snel een industriële, plastic hap achter de kiezen in een drukke tent met felle kleuren.

Over smaak valt te twisten. Je knielt op een literair bed violen met Jan Siebelink of dweept met de zwartgalligheid van Hans Dorrestijn. Je luistert met aandacht naar weerman Reinier van den Berg of droomt weg bij weervrouw AmaraOnwuka.

Over smaak valt te twisten, maar soms ook niet. 'Ede hoofdstad van de smaak' is een uitstekende imago-titel waar we mee voor de dag kunnen komen. Aanpakken die kans!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie