'Ede moet in 2015 klaar staan voor nieuwe taken'

12 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede moet volgens wethouder Gerrie Ligtelijn op 1 januari 2015 klaar staan. ,,Klaar staan voor de nieuwe gemeentelijke taken op het gebied van jeugdzorg, AWBZ en participatie." Zij verwacht in het vierde kwartaal de besluit vormend voorstellen aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.

Ede bereidt zich, net als alle andere Nederlandse gemeenten, voor op de extra taken en verantwoordelijkheden die ze over bijna een jaar er in het sociaal domein bij krijgt. De gemeente is dan naast het jeugdbeleid ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Met de nieuwe Jeugdwet wil het kabinet bereiken dat kinderen gezond en veilig opgroeien, hun talenten ontwikkelen en naar vermogen meedoen. Voor dit nieuwe jeugdstelsel zijn al de nodige stappen gezet met de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Op 1 januari 2015 wordt gemeente verder verantwoordelijk voor een deel van de zorg, die nu nog vanuit de AWBZ wordt gefinancierd. In de nieuwe situatie is geen sprake meer van een recht van cliënten op een bepaalde zorgvoorziening, maar een taak van de gemeente om ondersteuning te bieden aan mensen met problemen. De participatiewet, die per 1 januari 2015 in werking treedt, gaat over de economische zelfredzaamheid en het meedoen in de samenleving (gericht op zelfredzaamheid). Mensen die nu nog gesubsidieerde arbeid verrichten of met een uitkering thuiszitten, moeten zo veel mogelijk aan het werk in reguliere banen.

In de voorbije maanden ontving de Edese gemeenteraad al veel informatie over de decentralisaties. In de beleidsnota 'Het is mensenwerk' schetst Ede de richting die zij nu voor ogen heeft. Daarbij gaat het om de samenhang tussen vragen en problemen van inwoners, maar ook de samenhang bij de oplossingen, die Ede als gemeente kan bieden. De decentralisatie is een ingewikkeld proces waar nog steeds veel onbekend en onduidelijk is.

Het wetgevingsproces van de decentralisatie is nog niet afgerond. Financieel weten gemeenten evenmin waar ze volledig aan toe zijn. Er is inmiddels wel voldoende houvast om met de voorbereiding van de uitvoering te starten. Door pilots en proeftuinen wil Ede inzicht krijgen in de beste keuzes die passen bij haar inwoners.

Net als de gemeenteraad heeft het college van b en w veel vragen waarop nog geen helder antwoord is. Door kennis te nemen de ideeën en beelden van de raad, hoopt het college van gedachten te wisselen over de te nemen te beslissingen. Rond de komende zomer moet er meer duidelijk zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie