Column Reinier van den Berg: Hoezo winter?

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

In de nacht van zaterdag op zondag moest er opnieuw gestrooid worden. Zowaar een vleugje winter met in de regio temperaturen van 1 tot 2 graden onder nul. Op niet gestrooide wegen was het zondagochtend glad door rijp die zich had afgezet op het wegdek. Het voelde koud en winters aan. Maar ja, we zijn dan ook helemaal niets gewend. Van echt winterweer is geen sprake. Behalve in de weerkaarten…

Er ontstond vorige week een beetje beroering. Zou er dan eindelijk een koude oostenwind komen? Steeds meer computerberekeningen zagen de vorming van een winters hogedrukgebied boven Scandinavië wel zitten. Schaatsminnend Nederland sloeg ongetwijfeld geen weerbericht over. Het hogedrukgebied is er gekomen, maar noordelijker dan gedacht. De vrieskou, die wel in Scandinavië is binnengevallen, kreeg geen enkele ruimte om verder door te stoten naar onze omgeving. De wind draaide niet naar het noorden of oosten maar zit nog gewoon in de vertrouwde zuidhoek. En dus blijft het zacht met zelfs 's nachts temperaturen die ruim in de plus blijven. Ook nu hebben we natuurlijk wel de beschikking over berekeningen die verder vooruit kijken.

Opmerkelijk is, dat er in een aantal berekeningen opnieuw een scenario wordt voorgespiegeld, waarin er, na volgend weekend, boven Scandinavië, een hogedrukgebied ontstaat. Zou de oostenwind er dan wel komen? Het zou kunnen, maar zelfs als er volgende week wel een oostenwind opsteekt, betekent dat nog niet automatisch winterkou. Want ook in Oost Europa wordt het deze week weer 'ouderwets' zacht.

Ondertussen zien we de dagen duidelijk alweer wat langer worden. Dat merken we vooral in de middag. De zon gaat alweer ruim een half uur later onder. Heerlijk. Je zou haast gaan verlangen naar de lente…. Maar we hebben nog helemaal geen winter gehad. Voor winterliefhebbers, maar ook voor de natuur, zou het goed zijn als de winter toch nog even echt op bezoek komt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie