Horeca uit heel Nederland proeft de pure smaak van Ede

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede presenteert zich maandagmiddag 13 januari als Hoofdstad van de Smaak op de Horecavakbeurs Horecava in de Amsterdam RAI. Een kookdemonstratie, proeverij van de befaamde Edese kazen en vleesproducten en introductie van Edese boter en snackworst, moet de smaakpapillen van landelijke horeca en smaakrecensenten in extase brengen. In het PUUR-paviljoen in de Amsterdam RAI laat de Hoofdstad van de Smaak graag proeven hoe puur, smaakvol en

gevarieerd ze is.

Met ruim 800 agrarische bedrijven waarvan 80 biologisch is Ede een echte foodgemeente. De focus voor Hoofdstad van de Smaak, een titel die jaarlijks wordt toegekend door Stichting Week van de Smaak, ligt op duurzaam, diervriendelijk, puur en lokaal geproduceerd voedsel. Diverse van dergelijke producten uit de gehele gemeente Ede staan inmiddels al op het menu van landelijke toprestaurants. Zo wordt het biologische kalfsvlees van EcoFields uit Wekerom geserveerd in restaurant De Kas in Amsterdam, ligt de Remekerkaas uit Lunteren in sterrenrestaurant De Librije in Zwolle en gebruikt topkok Robert Kranenborg de pittige Brandroodkaas uit Ede in zijn keuken.

Daarnaast heeft deze Veluwse gemeente een uitgestrekt bosgebied met een grote wildpopulatie. Wild wordt onder meer verkocht via het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naast een aantal grote streekproducenten kent de gemeente ook talloze kleinere bedrijven die groente en fruit, bier, sappen, honing, advocaat en wijn lokaal afzetten. Doel van Hoofdstad van de Smaak is nog meer mensen te laten kennismaken met de pure voeding van eigen bodem. Hiervoor worden diverse activiteiten georganiseerd maar wordt er ook aan gewerkt om de logistiek rond streekproducten te verbeteren.

Topkoks van restaurant De Planken Wambuis uit Ede bereiden op de Horecava twee gerechten. De leveranciers van de ingrediënten voor de gerechten zijn

bijna allemaal ook aanwezig op de beurs om uitleg te geven over hun producten. De eigenaar van de Binnenveldse Vleesboerderij vertelt bijvoorbeeld over het streekproducten-collectief van boerderijen in het Binnenveld, een gebied tussen Ede, Bennekom en Wageningen. De presentatie wordt aangevuld met een proeverij van de prijswinnende kazen Remeker en Brandroodkaas en biologische vleesproducten van EcoFields.

Vandaag wordt ook een nieuw streekproduct uit Ede geïntroduceerd: het Binnenveldse Big snackworstje. De basis voor dit snackje is het vlees van de scharrelbiggen

van boerderij De Hooilanden uit Bennekom. Hotel De Wageningse Berg uit Wageningen is de eerste die het Binnenveldse Snackworstje op het menu zet.

Meer proeven en weten over Ede: de presentatie is om 13:45 uur in de Wereld Puur op de Horecava. Kijk ook op www.hoofdstadvandesmaak2014.nl

Voor alle adressen van de streekproducenten en een overzicht van de activiteiten in het smaakjaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie