'Ede benadeelt winkeliers'

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Leon Meijer, raadslid van de ChristenUnie (CU) wil dat de gemeente Ede eens goed kijkt naar de telling van bezoekersaantal in Ede-Centrum. Een foutieve telling benadeelt volgens hem plaatselijke winkeliers.

door Jan de Boer

Het raadslid heeft hierover raadsvragen gesteld aan het college van b. en w. ,,De gemeente telt op zaterdag en rekent dan terug hoeveel mensen er doordeweeks in het centrum komen. Maar dat terugrekenmodel is gebaseerd op de situatie van jaren geleden toen de winkels meer omzet verspreid over de week hadden."

Het aantal bezoekers in Ede-Centrum bepaalt mede de huurprijs van een winkelpand. Volgens Meijer behalen de winkels hun omzet nu vooral op zaterdag en veel minder doordeweeks. ,,Dan moet je ook je telling aanpassen en dat kan invloed hebben op de huurprijs. Die huurprijs is nu zo hoog dat de ene na de andere winkelier in het centrum ermee stopt."

Winkeliers in Ede hebben het moeilijk. Door de opkomst van internetwinkels en de economische crisis loopt de omzet terug. Sommige eigenaren zetten volgens Meijer hun pensioenvoorziening in om toch maar open te blijven. ,,De ondernemers in Ede-Centrum worden daarbij extra zwaar getroffen. De huur die zij moeten betalen voor hun pand is enorm en staat niet in verhouding tot de omzet die zij draaien."

Omdat de verhuurders weigeren de huurprijs te verlagen, sluit de ene na de andere zaak. Onlangs nog sloot een lingeriezaak in de Doelenstraat. Ook de DA drogist in de Grotestraat gaat dicht. Het contract van eigenaar Mark Jonker loopt deze zomer af, het is hem niet gelukt een redelijke huurprijs voor het pand af te spreken.

Theo Hofstede van boekhandel Het Paard van Troje bevestigt de woorden van het CU-raadslid. Hij gaat ook vertrekken . ,,Er komt een leegloop van het midden naar de rand van het centrum. Formeel heb ik de huur al opgezegd. De eigenaar, een Duitse belegger van veel winkelpanden in het centrum, interesseert het niets."

De huurprijs wordt jaarlijks naar boven toe geïndexeerd, ook als het pand in waarde daalt. De meeste van deze ondernemers zullen geen nieuw contract afspreken en hun deuren sluiten, verwacht Meijer. Ede heeft geen directe invloed op de huurprijs van een winkelpand. De panden in Ede centrum zijn in bezit van grofweg drie verschillende investeringsmaatschappijen. De verhuurders baseren hun huurprijs onder meer op de waarde van het pand, de bezoekersaantallen, de omzet, de huren in de omgeving en het draagvlak.

Het draagvlak en de omzet staan inmiddels onder druk. De CU Ede meent dat ook de bezoekersaantallen de afgelopen jaren zijn gewijzigd. Aan de hand van het aantal bezoekers in de straat worden de winkelpanden in Ede in verschillende categorieën ingedeeld. Des te meer bezoekers in de straat, des te hoger de status van een pand en des te hoger de huurprijs.

Ede telt volgens Meijer regelmatig de bezoekers op zaterdag en rekent dan terug naar de andere dagen van de week. Daarbij gaan ze uit van het idee dat de omzet van de vrijdag en de zaterdag samen even groot is als die van de maandag tot en met de donderdag. Bij dat terugrekenen zet de CU vraagtekens. Daarom wil de partij dat de wethouder ook op een doordeweekse dag gaat tellen.

Zo kan onderzocht worden of de aantallen wel kloppen. ,,Wij willen graag dat de wethouder eens met de ondernemers om de tafel gaat zitten. Dan kunnen zij vertellen op welke dagen zij omzet maken. Het zou mooi zijn als we een realistischer beeld krijgen van de bezoekersaantallen. En nog mooier als we een argument in handen krijgen om die huren omlaag te krijgen en de winkels open te houden," besluit Leon Meijer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie