'Gedragstherapie paarden groeiende markt'

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Ik ben begonnen, ik vind het zo leuk en het liep zo soepel. Van lieverlee ontstond het idee om het te af te gaan maken en een eigen praktijk te gaan starten." Woorden van Jolanda Kuipers over de opleiding tot gedragstherapeute voor paarden, die zij volgt. ,, Ik probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen en in welke situatie dat gebeurt."

door Jan de Boer

Inmiddels doet de Edese in de laatste van de negen modules van de studie. ,,Als gedragstherapeute help ik mensen die problemen hebben met het gedrag van hun paarden. De mensen kunnen dat zelf niet oplossen, daardoor komen ze bij mij." Als afstudeeropdracht onderzoekt zij wat het effect is van massage op Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) paarden, die moeilijk trailer laden. ,,De paarden moeten wel stress gedrag tonen, want je hebt ook paarden die het geleerd hebben om onder aan de klep van de trailer te stoppen."

Kuipers is druk bezig met het onderzoek. ,,Ik heb nu vijf paarden onderzocht. De verwachte uitkomst van het onderzoek is dat KWPN'ers die net zijn gelanceerd minder stress signalen tijdens het trailer laden tonen dan paarden die niet worden gelanceerd. Mijn vraag bij onderzoek is of massage kan worden ingezet bij een gedragsprobleem. Meestal heb je bij een onderzoek ook een controle groep. Het is heel moeilijk om een vergelijkbare controle groep te vinden. Daarom doe ik de controle op het paard zelf."

Daarom komt Jolanda Kuipers een keer om het trailer laden te filmen. ,,Dan doet het paard wat hij altijd doet. Een week later doe ik hetzelfde. Daarna ga ik een tijdbestek van een à twee weken het paard drie keer masseren." Gedragstherapie voor paarden is volgens haar een langzaam groeiende markt. ,,Ik vergelijk het een beetje met Martin Gaus dertig jaar geleden deed met honden. Mensen bewust maken van wat een hond precies is. Wat heeft ie nodig en hoe kan je de hond instellen naar de behoeftes van de mens zodat de hond naar je luistert. Dat is nu eigenlijk al een tijdje aan de gang bij paarden."

Gedragstherapie bij paarden is nog heel erg onbekend, beaamt Jolanda Kuipers. ,,Veel bekender zijn paarden goeroes. Die mensen hebben allemaal hun eigen methodes om met paarden om te gaan. Dat is absoluut niet verkeerd. Wat ik doe is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ik stel op allerlei gebieden een aantal vragen. Als ik dat heb bekeken, vallen mij een aantal dingen op. In de gesprekken met de klant ga ik daar verder op in."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie