Column 'Redelijk Getikt': Uniform

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Personen in een strak uniform roepen verschillende gevoelens op bij mensen. De één kijkt op tegen politie, marechaussee en militairen die gestoken zijn in een keurig pak. Het dwingt respect af, boezemt gezag in en dat is nu net de bedoeling. Hier past onberispelijk en vaardig gedrag bij, al ervaart zelfs onze eigen koning dat dit niet altijd eenvoudig is. Onlangs ging hij een heuse worsteling aan met zijn eigen zwaard.

Bij anderen hebben uniformen een averechts effect. Ze werken als een rode lap op een stier. Die burgers krijgen jeuk bij het zien van een nette pet, glimmende schoenen en een keurig jasje met onderscheidingen. Met als gevolg een recalcitrante opstelling naar de uniformdragers.

Ik vraag me af of dit laatste het geval was bij de Edenaar die dit weekend leuzen spoot op muurtjes. Hij liet blijken dat het Buurtpreventieteam Maandereng hem doet denken aan de NSB en het fascisme. Verraad en dictatuur dus, dat is nogal wat.

De buurtwachters hebben inderdaad herkenbare jasjes met een eigen logo. Ik heb even gekeken, maar de overeenkomst met types als Mussert gaat slechts bij één aspect op: de kleur is ook overwegend zwart. Maar in Ede zie ik geen mannen met petten, pofbroeken en hoge laarzen patrouilleren, laat staan dat ze marcheren. Het doel is: veiligheid.

En mocht 'onze' buurtwacht toch neiging krijgen om alleen onze groengetinte medemens met blauw haar op te pakken en een sticker op te plakken, dan staan we met z'n allen op om de 'surveillanten' een kopje kleiner te maken. Toch?

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie