Nieuw bloedafnamelaboratorium in Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Het volledig vernieuwde bloedafnamelaboratorium in Ziekenhuis Gelderse Vallei is recent geopend. Niet alleen de ruimte in de centrale hal maar ook de werkwijze is flink veranderd. Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland werkt het ziekenhuis met een ingenieuze nummerzuil. De patiënt trekt bij binnenkomst een nummer en wordt via een groot tv-scherm opgeroepen. De wachttijden zijn door de nieuwe werkwijze aanzienlijk korter geworden.

Het bloedafnamelaboratorium bevindt zich direct bij binnenkomst in de centrale hal van het ziekenhuis. Er is een prettige wachtruimte met leestafels en stoelen en er zijn acht prikruimtes.

Snel geholpen

Een patiënt krijgt een nummer bij de zuil en neemt plaats in de wachtruimte. Als op het scherm zijn nummer verschijnt loopt hij naar de prikkamer. Daar scant de laboratoriummedewerker het aanvraagformulier en neemt het bloed af.

In de oude situatie meldde een patiënt zich eerst met het aanvraagformulier bij de balie voor het inlezen van het formulier om daarna plaats te nemen in de wachtruimte. Dit betekende tweemaal wachten.

Privacy

De prikkamers zijn optimaal ingericht waardoor de privacy van de patiënt groter is geworden. Voor kinderen is er een speciale ruimte met fleurige decoraties aan de muur. Ziekenhuis Gelderse Vallei is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland met een dergelijk bloedafnamelaboratorium waar de aanmelding via een nummerzuil en Tv-scherm verloopt.

Bloedonderzoek

Dagelijks komen er 300 tot 400 mensen voor bloedafname naar Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dat is een groot aantal patiënten. Daarbij komen nog de bloedmonsters van opgenomen patiënten, bloedmonsters van de spreekuurcentra in Barneveld en Veenendaal en diverse priklocaties in de regio. Het volledig geautomatiseerde laboratorium voor klinische chemie en hematologie is een bedrijf in een bedrijf.

De bloedmonsters worden onderzocht op o.a. glucose, kalium, enzymen, eiwitten en (schildklier)hormonen. Bloedonderzoek speelt een belangrijke rol bij het diagnosticeren of uitsluiten van een ziekte.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie