GBP wil oude koers SGP Ede voortzetten

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,De Gereformeerde Beginsel Partij is uit de nood geboren." Woorden van Albert Pluimers en Henk Kok, die bij de gemeenteraadsverkiezingen op de plaatsen 1 en 2 staan van lijst 11, de naam waaronder de GBP aan de verkiezingen meedoet.

door Jan de Boer

Het tweetal benadrukt dat niet zij, maar een aantal oud-SGP'ers onder leiding van Marinus Soetendaal, de initiatiefnemers waren van de nieuwe plaatselijke partij. Begin 2013 werd het tweetal samen met de bij de SGP teruggekeerde Evert Jansen uit de fractie gezet. ,,We willen dat de oude beginselen van de SGP in de gemeenteraad te horen blijven. Daar proberen we voor te staan. Alleen is ons dat in de afgelopen tijd onmogelijk gemaakt binnen de fractie van de SGP. Later hebben wij zelf bedankt als lid."

Het verschil tussen de SGP en de GBP is dat de nieuwe partij de aloude koers van de SGP wil voortzetten. ,,Op grond van Gods woord willen wij politiek bedrijven. Wethouder Van de Weerd legde eens uit dat we allebei voor de zondagsrust staan. In de gemeenteraad ligt het verschil. Dan komen we op het fenomeen stemverklaring. De SGP vindt dat we voor voorstellen moeten stemmen, waarmee de zondagsrust gemoeid is. Vroeger stemde de SGP altijd tegen, dat is een koerswijziging. Dat kunnen wij niet."

De eerste twee gezichten van de GBP zijn bekend. De rest van de lijst van 27, 28 kandidaten wordt pas op maandag 4 februari 2014 bij de officiële kandidaatstelling duidelijk. Daarover willen Kok en Pluimers nu nog geen mededelingen doen. Binnenkort wordt ook het verkiezingsprogramma openbaar. ,,Het motto van onze partij is een christelijke opdracht. Vanuit dat beginsel willen wij ons inzetten."

De GBP heeft in haar programma drie speerpunten. ,,De eerste is dat winkels in de gemeente Ede op zondag gesloten moeten blijven. Dat staat bovenaan. Een tweede speerpunt is dat er niet bezuinigd mag worden op de basisvoorwaarden in de samenleving. Uit de kerntakendiscussie kwam vanuit de raad naar voren dat er genoeg is bezuinigd op efficiënt werken."

De nieuwe raad moet nu keuzes maken. ,,Van alles wat noodzakelijk is voor je dagelijkse levensbehoeften blijft de gemeente wat ons betreft af. Het derde punt is dat sport en cultuur geen kerntaken voor het bestuur zijn. Wat voor ons bovenaan staat is vanuit de bijbelse beginselen politiek bedrijven. Alle raadsvoorstellen worden bekeken hoe zij praktisch uitvoerbaar zijn. Als het vanuit Gods woord niet kan, is dat voor ons doorslaggevend en stemmen wij tegen."

Foto:

Albert Pluimers en Henk Kok: ,,Als het vanuit Gods woord niet kan, stemmen wij tegen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie