Tweedaagse staking bij skelterbouwer Berg Toys Wekerom

15 januari 2014 om 00:00 Nieuws

WEKEROM - De werknemers bij skelterbouwer Berg Toys in Wekerom gaan deze week opnieuw actievoeren voor een goed sociaal plan. ,,Donderdag en vrijdag leggen we de fabriek helemaal stil", zegt onderhandelaar Gerard van Dijk van CNV Vakmensen.

,,De directie heeft intussen alle tijd gehad om met een goed sociaal plan te komen, maar het ligt er nog steeds niet. Het duurt echt veel te lang. Dit getuigt van weinig compassie met de mensen die het bedrijf mede hebben opgebouwd en straks allemaal hun baan kwijtraken."

De directie van Berg Toys wil de vestiging in Wekerom (35 werknemers plus 20 uitzendkrachten) per 1 januari 2015 sluiten en verplaatsen naar Azië. Van Dijk: ,,Aanvankelijk heeft de directie maandenlang volgehouden dat er geen geld is voor een sociaal plan. Dat is onzin. Het geld is er wel, Berg Toys is een winstgevend bedrijf. Het ontbrak vooral aan de bereidheid om voor een goed vangnet te zorgen."

Overleg over sociaal plan mislukt

Na een wilde staking op 7 oktober heeft de directie alsnog een sociaal plan toegezegd, maar het overleg daarover is na vier onderhandelingsrondes mislukt. CNV Vakmensen heeft daarom in december een ultimatum gesteld aan de directie. Dat is inmiddels verlopen.

,,We kunnen het vooral niet eens worden over de ontslagvergoeding voor werknemers die er niet in slagen om een nieuwe baan te vinden", zegt Van Dijk.

,,De directie heeft afgelopen maandag een nieuw bod gedaan, maar dat is nog steeds slechts twee derde van het bedrag dat wij redelijk vinden. We komen er niet uit. De bal ligt nu bij de directie, met de staking willen we dat nog een keer goed duidelijk maken."

Outplacement en scholing

CNV Vakmensen wil ook een individueel budget voor outplacement (3.500 euro) en scholing (1.500 euro). Daarin is de directie de werknemers inmiddels - na lang touwtrekken - grotendeels tegemoet gekomen.

Bij Berg Toys, met een hoofdkantoor in Ede, werken in totaal 110 mensen.

Foto: archief BDU/Ede Stad

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie