,,Schoolhandbal geeft echt een kick"

15 januari 2014 om 00:00 Sport

EDE - In de 26e editie van het Ede Stad Schoolhandbaltoernooi, dat elk jaar door handbalvereniging Reehorst wordt georganiseerd, strijden alle Edese basisscholen opnieuw om het kampioenschap van de gemeente Ede. De winnende scholen mogen meedoen aan de regionale kampioenschappen en maken daar kans op deelname aan het NK. Een aantal Edese scholen heeft die weg reeds bewandeld.

door Eip Janssen

Reehorstcoryfee Leo de Wit is gek van handbal. ,,Dat klopt. De organisatie van het schoolhandbaltoernooi is heel leuk. Het plezier dat de schooljeugd aan handbal beleeft, houd je jong", zegt de pensionado met een brede glimlach. De voorbereidingen voor het toernooi beginnen ergens in november. ,,Op basis van een draaiboek, ervaring en gezond verstand, wordt het evenement voorbereid. Ik weet zeker dat op de woensdagmiddagen 29 januari en 12 februari sporthal De Reehorst bomvol zit", gaat De Wit verder.

De 31 teams strijden voor een finaleplaats. ,,Het toernooi is bedoeld voor de kinderen van de groepen vijf tot en met acht acht van de basisscholen. Die kijken er ook echt naar uit en willen graag meedoen. Op donderdagavond 6 maart zijn de finales. Het afgelopen jaar wonnen zowel de jongens als meisjes van de Calluna Montessorischool. Maar andere scholen zullen proberen hen van de troon te stoten. Een aantal Reehorst leden is gevraagd op scholen les te geven. Daarin brengen wij ze de beginselen van dit mooie spel bij."

Buitendorpen

De Wit constateert dat de animo om deel te nemen onverminderd hoog is. ,Eerder was het wel eens een Edes feestje. Maar gelukkig heeft basisschool Prinsenakker uit Bennekom ook ingeschreven. Nu het eerste schaap over de dam is hoop ik dat vanuit de buitendorpen meer scholen gaan meedoen.'' Lamayae Safrioui (14), Lotte van Noesel (13) en Lisanne Stemerding (14) kijken met plezier terug op eerdere edities. , Wij mochten een aantal jaren meedoen. Op school was het echt een item. Je wilde de beste zijn in je leeftijdsklasse. Maar wat wij niet wisten is dat handbal gewoon een leuke sport is. Wij spelen nu in de C1 van Reehorst. De kans op het kampioenschap is volop aanwezig. De volgende stap is het eerste team. Helaas zijn er niet meer meisjesteams. Misschien veranderd dat snel want steeds meer spelers maken vanuit het schoolhandbal de overstap naar ons", zegt het trio. 

,,Ik zat eerst op turnen. Maar na het afwegen van de voor- en nadelen heb ik gekozen voor een teamsport", gaat de talentvolle Lamaye Safrioui verder.

Wat de meisjes gemeen hebben is het plezier in de sport. ,,Een dynamische sport waarin je je kunt uitleven", meent Lisanne Stemerding. Lotte van Noesel komt uit een bekende handbalfamilie. Zij is een van speelsters die van schoolhandbal naar de handbalschool Arnhem toegroeide. ,,Handballen is me met de paplepel ingegoten. Maar nooit opgedrongen. Of ik goed ben? Dat moeten anderen maar beoordelen." Zowel Van Noesel als Stemerding zijn echte aanvallers.

Drempel

,,Scoren geeft een kick. En dan snel teruggaan om je verdedigende positie weer in te nemen." Lamayae Safrioui omschrijft zichzelf meer als een allrounder. ,,Gewoon je opgedragen taak doen", zegt ze bescheiden. Lisanne, Lotte en Lamayae proberen bij de schoolhandbalwedstrijden aanwezig te zijn. ,Het leukste lijkt me een team coachen", zegt Lisanne Stemerding. ,,Met onze ervaring kunnen wij scholieren zeker over een drempel helpen", meent Lotte van Noesel. ,,Ik wil alles doen waar de organisatie behoefte aan heeft", vult Lamayae Safrioui aan.

Kanonskogels

Het trio 'verkoopt' de handbalsport geweldig. ,,Betere ambassadeurs kun je bijna niet vinden", aldus De Wit. ,,Natuurlijk doen we dat. Handballen is voor iedereen. Je telt binnen een team mee. Of je nu topscorer of doelman bent", zegt Lotte van Noesel. De laatste positie geniet niet de voorkeur van het trio. ,,Bij het schoolhandbal staan vaak voetbalkeepers in het doel. Zij zijn de soms harde kanonskogels echt wel gewend", besluit Lisanne Stemerding. 

Foto:

Lotte van Noesel, Lisanne Stemerding en Lamayae Safrioui (vlnr) zijn echte ambassadeurs schoolhandbal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie