Tuinenpark De Koekelt genomineerd voor Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit 2014

15 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Met een bijenstal, insectenhotel, schooltuinen en fruitbomen is tuinenpark De Koekelt een multifunctioneel tuinencomplex in Veldhuizen. Dit ziet ook de jury van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit(GPRK) waar De Koekelt voor genomineerd is. De provincie reikt deze prijs begin maart voor de vijfde keer uit aan een project dat een opvallende, positieve bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit van de Gelderse leefomgeving. Stemmen kan vanaf donderdag 16 januari tot donderdag 27 februari via www.gelderland.nl/Gelderseprijs.

Met de prijs wil de provincie opmerkelijke en inspirerende ruimtelijke projecten extra onder de aandacht brengen bij initiatiefnemers, betrokkenen, besluitvormers en uiteindelijk het Gelders publiek. Het thema is 'Ademruimte voor stad en dorp'. Aandacht voor groen, voor ruimte en voor lucht in het bestaande stedelijke gebied. Een groene ruimte om te spelen, recreëren, leren, ontmoeten, voedsel verbouwen en natuur ontwikkelen.

Uniek complex

Tuinenpark De Koekelt is hier een goed voorbeeld van en kenmerkt zich door het multifunctionele gebruik van het complex. Tuinders verbouwen producten en scholen geven hun kinderen les bij de schooltuintjes. Het park zet in op ecologie met elementen zoals eigen watervoorziening, insectenhotel, bijenstal, schooltuinen en fruitbomen langs de paden. Iedereen kan een kijkje komen nemen, het tuinenpark is vrij toegankelijk. Ook organiseren vrijwilligers er regelmatig activiteiten zoals een BBQ, workshops, lezingen of koffie drinken.

,,Ik ben erg trots dat wij in Ede zo'n mooie plek hebben, volledig gerund door vrijwilligers", aldus wethouder Marije Eleveld. ,,Een prachtige plek voor inwoners van Ede om over brede paden die om oude boomgroepen heen slingeren te wandelen. Door de diversiteit in aanbod is het park een ontmoetingsplek voor zowel leden als bewoners van de wijk veldhuizen. Het is een mooi voorbeeld van stadslandbouw met een duidelijke maatschappelijke binding met de wijk", zegt een trotse Eleveld.

Publieksprijs

Er zijn in totaal tien projecten genomineerd. Meer informatie over de genomineerde projecten is te vinden via de website www.gelderland.nl/gelderseprijs

Iedereen die een stem uitbrengt maakt kans op mooie prijzen; één van de tien boeken GPRK 2014 of één van de vier toegangskaarten voor Park de Hoge Veluwe. Een team vanuit de provincie beoordeelt de motivaties en kiest uiteindelijk een winnaar. De prijswinnaars krijgen per e-mail bericht (na 5 maart 2014).

Prijsuitreiking

Een externe, vijfhoofdige jury onder leiding van Jan Terlouw zal de genomineerde inzendingen beoordelen. Gedeputeerde Josan Meijers zal de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2014 uitreiken op woensdag 5 maart 2014.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie