GroenLinks/PE stelt raadsvragen over rente CineMec

25 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Het is raadslid Eric Leltz(GroenLinks/PE) opgevallen dat CineMec de laatste tijd positief in het nieuws is. ,,In de kerstperiode heeft CineMec een record aantal bezoekers mogen ontvangen. Verder zijn zichtbaar een aantal uitbreidingen aan het complex. Deze drukte en bedrijvigheid doet ons goed, maar doet ook de vraag opkomen: 'en onze rente dan', aldus Leltz, voor wie dat aanleiding was om raadsvragen te stellen.

Nog niet zo lang geleden moest Ede volgens de fractievoorzitter van GroenLinks/PE bijspringen met een lening van 2 miljoen euro. ,,Nog vreemder in het licht van de successen is het dat CineMec vanaf april 2011 geen cent rente van deze lening heeft terugbetaald."

In een kort historisch overzicht schetst Leltz dat in 2010 aan CineMec een geldlening is verstrekt van 2 miljoen voor 5 jaar onder de voorwaarden: aflossing ineens in 2015 en tegen een marktconforme rente van 5%.

,,In 2010 is rente betaald, maar vanaf april 2011 niet meer. Vanaf 2010 zijn er besprekingen om tot een oplossing te komen. In 2013 is een extern bureau, Deloitte, gevraagd een advies op te stellen over de ontstane financiële situatie."

De betalingsachterstand is al opgelopen tot 225.000 euro. De fractie van GroenLinks/PE vond het in het voorjaar van 2010 al onbevredigend dat een lening van 2 miljoen euro naar een ondernemer gaat. ,,Het rapport van Deloitte is in november 2013 niet openbaar gemaakt omdat 'de eigenaar van CineMec op het laatste moment nog graag een variant toegevoegd zag' om nader te onderzoeken."

Via raadsvragen wil Eric Leltz weten of de recente positieve geluiden over CineMec voor het college van burgemeester en wethouders aanleiding zijn om de leiding van CineMec aan te sporen nu toch eens serieus werk te maken van het terugbetalen van de lening. ,,Heeft u er vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren en zo ja, waarop baseert u dat vertrouwen. En kan het rapport van Deloitte openbaar worden gemaakt."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie